Stezka praturů | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Stezka praturů

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Pratuři, původem ze středočeských Milovic, osídlili pastvinu, která je součástí unikátní expozice Živá voda. Na Moravu se tak tito původní kopytníci vrátili po mnoha staletích. Pratuři z Milovic našli nový domov v unikátní expozici, kterou se v Modré podařilo vybudovat. Tato zvířata mají k vodě blízko. Výzkumy ukazují, že v minulosti vyhledávala právě blízkost velkých řek nebo mokřin. Zatím jsou v Modré dvě jalovice a jeden býk. Zvířata mají různé otce, takže nejsou blízce příbuzné a mohou v Modré vytvořit nový chov. Pratuři doplní zároveň zvířata žijící v sousedním archeoskanzenu, který představuje život v období Velké Moravy. Pratuři patří k původním kopytníkům, kteří obývali naší krajinu. Projekt podporuje nejen návrat původních kopytníků, ale zároveň i péči o zdejší přírodu – pastva praturů by měla napomáhat k péči o krajinu přirozeným způsobem. Pratur byl v minulosti na území dnešní České republiky jedním z nejrozšířenějších lovných zvířat. Člověk ho však postupně vyhubil. V expozici Živá voda se můžete seznámit se životem ve vodě i kolem vody, s vodními živočichy i rostlinami řeky Moravy, přilehlých potoků i tůní. Najdete tam typické moravské biotopy s jejich charakteristickými bylinami a dřevinami, například chřibské prameniště, venkovskou bylinkovou zahrádku či lužní les. Naučná stezka s vyhlídkovou věží Od září 2018 vede k praturům z expozice Živá voda stezka z modřínového dřeva, vedoucí hektarovou aklimatizační obůrkou ve výšce čtyři metry nad zemí. Na okruh dřevěné naučné stezky, z níž velká část vede nad terénem obůrky, se dostanete přes můstek, pod nímž projíždí těžká technika na polnosti zemědělských podniků mezi Modrou a Jalubím. Součástí naučné stezky je vyhlídková věž či pozorovatelna. Lidé se v jejích dvou patrech mohou posadit, v klidu pozorovat zvířata, nebo se rozhlédnout po okolní krajině. Věž bude sloužit také k pořádání výukových programů, zejména pro děti. Zázemím pro pratury a krmivo pro ně je malý dřevěný domeček se šindelovou střechou. V něm se ale zvířata nezdržují, protože jsou zvyklá na život pod širým nebem.

> Otevírací doba

Zimní: 1. 11. - 30. 4.
úterý – neděle 10:00 – 16:00
v pondělí zavřeno

Letní: 1. 5. - 31. 10.
denně: pondělí – neděle 9:00 – 17:00

> Kontakt

Kraj: Zlínský kraj
Město: Modrá u Velehradu
Ulice: Živá voda, Modrá

> Komentáře