Jarmark před branou do pekel na hradě Houska | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Jarmark před branou do pekel na hradě Houska

> Termín

15.8.2020-16.8.2020

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Zda se opravdu pod hradem Houska prohánějí mocnosti pekelné, musíte posoudit sami. A využít k této příležitosti můžete třeba už v sobotu 15. srpna a návštěvu Jarmarku „Před branou do Pekel“ s vystoupením skupin historického šermu a tance. Kromě stánků s tradičními řemesly se můžete těšit také na lipové pohyblivé peklo tzv. "peklém", volně inspirované Danteho Božskou komedií. Houska, skrytá zrakům zvědavců, se krčí v lese u vesnice Blatce jen necelých 10 kilometrů od Doks. Gotický hrad s renesanční přestavbou je obestřen mnoha pověstmi a legendami. Řada z nich je spojena s nedalekým hradem Bezděz, který měl vzniknout přibližně ve stejnou dobu jako Houska. Přesné datum založení však známo není. Ví se pouze, že Houska byla postavena někdy za vlády Přemysla Otakara II. na místě původního hradiště. Protože se oba hrady měly vzájemně na dohled, říkávalo se, že co se šustne na Bezdězu, vědí páni na Housce a naopak. Podle některých legend má dokonce na obou hradech existovat místo, z něhož je slyšet, co se děje v pevnosti druhé. Brána do pekel je ukrytá pod hradní kaplí Auru tajemství však Housce dodává jiná legenda. Protože hrad stojí na nepříliš strategickém místě a do značné míry je ukryt v lesích, povídalo se, že má strážit něco nebezpečného, ukrytého v jeho zdech. Že by opravdu pod hradní kaplí stavitelé zazdili bránu do pekel? Legendu o pekle, či bráně do jiných světů, přiživil také dopis Karla Hynka Máchy, zveřejněný v 90. letech, v němž se svěřoval se zážitky z hradu Houska, který navštívil při toulkách okolím. Slavný spisovatel přenocoval na hradě a zdál se mu podivný sen, v němž se ocitl v roce 2006. Věrohodně při tom popsal sluchátka, autobusy i něco, co by snad mohlo být digitální kamerou. Později se sice autoři knihy, v níž dopis vyšel, přiznali, že korespondence byla pouhou mystifikací, legenda však žije dál. Peklém HouskaBěhem obou víkendových dní, tj. v sobotu 25. a v neděli 26. srpna bude hrad Houska patřit Jarmarku před branou do pekla. Ten oživí skupina historického šermu a historiční tanečníci. Na hradě si prohlédnete model pekla z lipového dřeva, který děsí i fascinuje. Pohybuje se a vypadá stejně krásně jako krkonošské betlémy. Jen místo roztomilého Ježíška mu vévodí ohyzdně krásný Lucifer. Dětem se nejvíc líbí, jak Ďábel mele ve strojku hříšníky. Peklo na Housce se otevřelo 7. června a zabírá bývalou garáž pro panské kočáry. Housku jako bránu do pekel nereprezentuje pouze dřevěný "peklém". Přímo v hradu sestupují turisté do dvou skalních sklepů s čertovským trůnem, kotli, kovadlinou, kovářským měchem a výhní, kovovými loučemi nebo s ďábelskými obličeji na stěnách.

> Otevírací doba

10:00-18:00

> Kontakt

Kraj: Liberecký kraj
Město: Blatce
Ulice: Hrad Houska, Houska 1

> Komentáře