Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Foto: .

> Otevřeno

březen, duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad, prosinec

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Vlastivědné muzeum v České Lípě prošlo náročnou rekonstrukcí. Postupná obnova stálé regionální expozice v muzeu začala v roce 1999 a skončila roku 2018. Jako poslední se modernizovala historická část, která zahrnuje zhruba půl tisíciletí od gotiky přes renesanci po baroko, neboli od druhé poloviny 13. století do konce 18. století. Po obsahové stránce zůstala chronologie, byla použita i celá řada věcí ze staré expozice, ale bylo to doplněno novými obrazovými materiály a přibyla i celá řada nových exponátů. Uvidíte zde českolipskou keramiku, českolipský cín, hodně zbraní, nábytku i textilií. V expozici je i model jezdecké sochy Jindřicha z Lipé, což byl pravděpodobný zakladatel města na začátku 14. století. Je tam sekce věnovaná Albrechtu z Valdštejna, který dal založit klášter, kde má dnes muzeum sídlo. Vlastivědné muzeum a galerie dnes pečuje o rozsáhlý soubor sbírkových předmětů. Expozice Svět zvířat v přízemí kláštera se venuje exotickým přírodovědným sbírkám. Největší zajímavostí jsou spodní čelisti velryby grónské. Ty se sem dostaly díky činnosti dynastie Wedrichů. Čelisti si přivezli ze svých cest po Norsku – kdysi tvořily vstupní bránu do jejich vily. Sbírka ptáků obsahuje jednu z nejbohatších sbírek kolibříků. Zastoupeny jsou tu druhy z celého světa, často velmi zajímavé a raritní. Sbírka pěvců se 150 druhy se řadí mezi největší v republice. Unikátním exponátem ze světa moří je zase zéva obrovská, jejíž obě ulity byly v minulosti využívány jako nádoby na svěcenou vodu v kostele v Litoměřicích. Expozici doplňjí zvuky živých tvorů – žab, čolků, plazů i některých druhů hmyzu. V archeologické expozici objevíte unikátní ostatky mamutů nebo srstnatých nosorožců, kteří na Českolipsku žili mnohem dříve než první lidé. Další zajímavá expozice ukazuje prvotisky a Bible, která patří mezi jedny z největších v republice. Jedinečná je také zdejší sbírka cínu nebo instalace lidového vesnického nábytku. Zajít můžete i na symbolickou návštěvu k herci Vladimíru Menšíkovi. V muzeu totiž můžete vidět nábytek a předměty z chalupy rodiny Menšíkových v Dolní Polici u České Lípy, které sem věnovala jeho rodina.

> Otevírací doba

dle otevírací doby

> Kontakt

Kraj: Liberecký kraj
Město: Česká Lípa
Ulice: Nám. Osvobození 297
Telefon: 487 824 145
E-mail: [email protected]

> Komentáře