Státní zámek Benešov nad Ploučnicí | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Státní zámek Benešov nad Ploučnicí

Foto: .

> Otevřeno

duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Benešovský dvojzámek náleží k nejpozoruhodnějším příkladům renesanční zámecké architektury u nás. Oba původně jednotné zámecké komplexy (tzv. horní a dolní zámek) byly zbudovány příslušníky míšeňského protestantského rodu pánů ze Salhausenu v průběhu 16. století.S nimi je spojován největší rozkvět Benešova, který se na celé století stal panskou rezidencí a střediskem nebývalé stavební aktivity. Už tehdy byl původně jednotný majetek rozdělen a ani později se už nikdy nepodařilo obě části panství znovu sjednotit. Příčinou byla zřejmě skutečnost, že po Bílé Hoře se vlastníky oddělených částí staly rody, které měly svá honosnější sídla jinde: Thunové v Děčíně a Klášterci nad Ohří a Claryové v Teplicích. Oba benešovské zámky sloužily nejdříve za občasné letní sídlo a později už jen jako byty vrchnostenských, hlavně lesních úředníků a zaměstnanců. Komplex obou zámků, zachovalejšího a architektonicky hodnotnějšího Dolního zámku spolu s Horním zámkem (a navazujícími objekty Starschedelského a Konojedského domu, včetně farního kostela Narození Páně, v němž byla Salhauseny zbudována pohřební kaple s pozoruhodnými renesančními náhrobky) se zřejmě proto vyhnuly pozdějším přestavbám a uchovaly si svou renesanční, z památkového hlediska nesmírně cennou podstatu drobného šlechtického sídla dodnes.

> Otevírací doba

dle otevírací doby

> Kontakt

Kraj: Ústecký kraj
Město: Benešov nad Ploučnicí
Ulice: Zámecká 51
Telefon: 412 586 575

> Komentáře