Muzeum techniky v Loukově | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Muzeum techniky v Loukově

Foto: .

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

5  (1x)

> Pro děti ve věku:

6-9, 9-14

> Popis

Toto netradiční muzeum se nachází v Hájích nad Jizerou v místní části Loukov asi 5 km od Semil. Návštěvníci se mohou těšit na unikátní motoristickou sbírku – historické automobily, motocykly a jejich příslušenství. Nejnovějším a zároveň nejunikátnějším exponátem je ponorka s českým patentem. Muzeum bylo založeno v roce 1989, když jilemnický Veteran Car Club přišel o halu, kde bylo původní klubové muzeum. Z bývalé zdemolované traktorové stanice bez elektřiny a vody vytvořil pan Bujárek místo, kde se můžete odreagovat od světa počítačů a věčného shonu civilizace. Pan Pavel Bujárek zde vytvořil první české "strojní lázně". Procedura spočívá podle jeho slov v poslouchání dobře seřízeného motoru, což má za následek celkové uklidnění a projeví se tak velmi kladně na celkovém zdravotním stavu. Kryštofovy strojní Lázně jsou nazvány dle patrona poutníků sv. Kryštofa, jehož vysvěcenou sochu naleznete v areálu. Pohodová až bohémská atmosféra je zde dokreslena například hudbou z gramofonu na kliku. Význam těchto nejmenších lázní světa ocenila již celá řada významných osobností z oblasti kultury a umění. V období letních prázdnin se zde konají srazy motoristů a sezóna muzea se každoročně uzavírá Kryštofskou poutí. Muzeum není veliké ani rozlohou, ani počtem exponátů, ale myšlenkou jeho tvůrce, který dnes v muzeu žije i pracuje. Z původně motocyklového soutěžního jezdce se stal obdivovatel a sběratel techniky. Vztah k motocyklům Jawa zůstává nejsilnějším. Jsou zde stroje po B. Posledním a K. Mašitovi. Kromě motoristické sbírky jsou zde k vidění také historické fotoaparáty, rádia i plechovky od olejů, motocyklových motorů, stabilních motorů, smaltovaných cedulí, zapalovacích svíček a v neposlední řadě auta a motocykly. Určitou zvláštností muzea je to, že převážná část expozice se nachází v patře, kam se vozy dostávají výtahem. Pan Bujárek podporuje autentický, nikdy nerenovovaný stav exponátů. Je to jediná cesta, jak zachovat atmosféru dávných časů a v současné době i světový trend. Za zmínku stojí také renovační dílna. Nachází se v ní pneumatické kladivo přímo z prvorepublikové slavné karosárny Petera z Vrchlabí.

> Otevírací doba

dle otevírací doby

> Kontakt

Kraj: Liberecký kraj
Město: Háje nad Jizerou - Loukov
Ulice: Loukov 98
Telefon: +420 731 418 710

> Komentáře