Český Betlém v Novém Městě nad Metují | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Český Betlém v Novém Městě nad Metují

Foto: Muzeum NMNM

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Ideální tip pro rodinný výlet! Malebnému náměstí v centru města se říká Český Betlém. Stojí tu zámek s válcovou věží zvanou Máselnice a renesanční domy s podloubími a štíty, zdobené takzvanými vlaštovčími ocásky. Náměstí možná znáte ze seriálu F. L. Věk, kde si Nové Město nad Metují zahrálo roli nedaleké Dobrušky. Co musíte vidět v Českém Betlémě: Kromě půvabných renesančních domů byste si měli prohlédnout také zbytky opevnění s terasami, z nichž se otvírají krásné výhledy do údolí Metuje, s hradební věží Zázvorkou, v níž sídlí galerie, a Městské muzeum s barokní lékárnou, hodinářskou expozicí a vyřezávaným betlémem. Pomník Bedřicha Smetany před zámkem vám připomene, že slavný skladatel prožil v Novém Městě nad Metují část mládí; prý se tu i zamiloval do své sestřenice Luisy, pro kterou složil roku 1840 známou Luisinu polku. Koho byste měli poznat v zámecké zahradě Kuriozitou zámku jsou sochy barokního sochaře Matyáše Bernada Brauna (1684–1738). Vypadají sice jako kamenní trpaslíci, ve skutečnosti ovšem jde o karikatury panského úřednictva a služebnictva. V minulosti se „trpaslíci“ dost nacestovali; Braun je vytvořil pro zámek v Benátkách nad Jizerou, kde jich ale zůstalo jen šest, zbytek byl převezen do zámecké zahrady v Lysé nad Labem. Po čase se skřítkové znovu stěhovali a dnes je najdete v zahradě a kolem zámku v Novém Městě nad Metují.

> Otevírací doba

neomezeně

> Kontakt

Kraj: Královéhradecký kraj
Město: Nové Město nad Metují
Ulice: náměstí u zámku - centrum
Telefon: 491 472 119
E-mail: [email protected]

> Komentáře