Alfons Mucha: Slovanská epopej v Praze | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Alfons Mucha: Slovanská epopej v Praze

> Termín

19.7.2018-13.1.2019

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Při příležitosti oslav stého výročí od založení Československa bude v Obecním domě v Praze k vidění výběr obrazů Muchovy Slovanské Epopeje. Slovanská epopej se po dvouleté přestávce opět objevuje před zraky veřejnosti. Tentokrát v prostorách, které jsou spjaty se vznikem Československa a zároveň s dalším dílem Alfonse Muchy, který zde dekoroval Primátorský salónek. Výstavní prostory v Obecním domě patří k nejreprezentativnějším v Praze a jsou svým secesním charakterem velice spřízněné s autorovou dekorativní tvorbou. Pro cyklus Slovanské epopeje pochopitelně vytvářejí také velice vhodnou kulisu, nicméně jejich kapacita nestačí pro všech dvacet monumentálních pláten. Vystaveno je zde jedenáct obrazů menších rozměrů, které vesměs vznikly během první světové války a po ní, kdy byl Mucha nucen původní rozměry přizpůsobit omezeným dodávkám plátna z Belgie. Spojení prostředí Obecního domu a Muchovy Slovanské epopeje představuje důstojný příspěvek k významnému výročí existence našeho státu, jehož původní idea se inspirovala slovanskými dějinami a jejich odkazem. Architektura výstavy pracuje s plátny jinak, než byli diváci doposud zvyklí. Pokusili jsme se obrazy představit tak, aby každý mohl získat přesnější představu o technickém provedení Muchova díla a také poodhalit způsob, jak se plátna napínají na základní rám. Způsob instalace umožňuje spatřit také jejich rub a přesvědčit se tak o pevnosti a stálosti plátna, které si Mucha promyšleně ke svému záměru vybral. Věříme, že tento nezvyklý pohled na mistrovo monumentální dílo přinese divákům nové zážitky a také důkaz, že epopej je stále v dobré kondici a můžeme se z ní těšit i další století. O Slovanské epopeji Slovanská epopej je cyklus velkoformátových obrazů, kterým chtěl Alfons Mucha shrnout dějiny Čechů a dalších slovanských národů. Mucha jej po dokončení věnoval městu Praze, která měla pro tento monumentální cyklus vystavět samostatné a důstojné místo. Slovanská epopej jednoznačně patří mezi největší kulturní klenoty České republiky a proto byla zařazena do projektu 7 divů Česka v kategorii Umění a kultura. S myšlenkou vytvořit výtvarný odkaz slovanství v dějinách si Alfons Mucha pohrával dlouho. Inspirací mu byla i Světová výstava v Paříži v roce 1900, kde navrhl pavilon Bosny a Hercegoviny. Jeho vnitřek totiž pojal jako oslavu nadějí jižních slovanských národů a jejich tradic. V roce 1910 se Alfons Mucha vrátil do své vlasti z Ameriky. Pronajal si ateliér v zámečku u města Zbiroh. Uzavřel se jako řeholník před světem a realizoval svůj velký umělecký sen. Celý obrazový cyklus Slovanské epopeje vznikal téměř dvě desetiletí. Mucha svou práci dokončil na jaře roku 1928. Dílo věnoval hlavnímu městu Praze, vystaveno bylo poprvé v roce 1928 v Galerii hlavního města Prahy. Během okupace bylo dílo ukryto před fašisty. Po znovunalezení po druhé světové válce bylo od roku 1963 vystaveno v prostorách zámku v Moravském Krumlově. V roce 2017 byla díla zapůjčena do Tokia, odkud se v červnu téhož roku vrátila.

> Otevírací doba

po-ne 10:00-19:00

> Kontakt

Kraj: Praha
Město: Praha 1
Ulice: Obecní dům

> Komentáře