Obora Mstišov | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Obora Mstišov

Foto: .

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

3  (2x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

V celoročně přístupné oboře ve Mstišově žijí lesní zvířata už přes tři sta let. Oboru zřídil na počátku 18. století majitel zdejšího panství hrabě František Karel Clary-Aldringen pro chov jelení zvěře. Obora měla sloužit loveckému potěšení vzácných hostů, ale i jeho samotného, protože i on byl vášnivým lovcem. V roce 1703 nechal František Karel Clary-Aldringen u obory postavit osmiboký lovecký zámeček s pravoúhlými okny se štukovým ostěním zaměřenými promyšleně do vytvořených lesních průseků. Křehká patrová barokní stavba, napodobující tehdy módní čínský styl, a proto obklopená vodním příkopem, se stala místem pravidelných setkání šlechtické společnosti během loveckých kratochvílí. Stavba je v patře zúžená, a tak obíhající ochoz je doplněn dřevěnými sloupky, které podpírají do výše vyčnívající jehlancovitou střechu, pokrytou šindelem. Zámeček pojmenoval – podle přezdívky své manželky Marie Terezie Kuniglové, které se říkalo Tupferle – Tupferleburgem. Později lidé tento název zkomolili na Tuppelburg a jeho překlad Dvojhradí se používá dodnes. Od zámečku vybíhalo v osách jeho stěn osm alejí. Stranou byl zřízen i rybník s labutěmi a zlatými rybkami. Lovecké sídlo v 18. a 19. století navštívili významní hosté teplických lázní, byli zde i Ludwig van Beethoven nebo Johann Wolfgang Goethe. Dnes si v restauraci v přízemí můžete pochutnat na zvěřinových specialitách, sál v prvním patře slouží pro společenské akce. Mstišovská obora je malinká, rozkládá se na pouhých 17 hektarech, a je tvořena převážně listnatými stromy. Chovají zde například daňka skvrnitého, který se do českých zemí dostal už v období po husitských válkách. Dalšími zde chovanými zvířaty jsou srnec obecný, který je nejmenším druhem jelenovitých v Evropě, a jelen evropský, který je zase hlavním představitelem jelenů na našem kontinentu. Dále v oboře můžete obdivovat siku východního, který je známý jako jelen Dybowského. Pochází z Japonska a oblastí východní Sibiře a je zvláštností zdejší obory. Určitě zahlédnete muflona, který byl do střední Evropy dovezen asi v polovině 18. století z Korsiky a Sardinie, a prase divoké, které je rozšířené po celé Evropě. V areálu obory pořádají vyjížďky na koních spojené s jezdeckým kurzem. Po předchozí domluvě si proto můžete vyjet do volné přírody nebo do přilehlé obory. Pro děti je od dubna každý víkend připravena jízda na ponících. Jízdy začínají v sobotu i v neděli od 13.00 hodin. Zvířata je možné krmit, vstupné dobrovolné. Obora je přístupná denně od 10.00 do 20.00 hodin.

> Otevírací doba

denně 10:00 - 20:00

> Kontakt

Kraj: Ústecký kraj
Město: Dubí
Ulice: Dvojhradí 26
Telefon: +420 777 729 795
E-mail: [email protected]

> Komentáře