Kovářská a kolářská sobota | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Kovářská a kolářská sobota

> Termín

14.7.2018

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Dokážete si představit dobu, kdy po cestách ještě neuháněli automobily, ale loudal se tu vůz tažený koníkem? Cesty byly velmi nekvalitní a dřevěné kolo dostávalo hodně zabrat. Proto bylo vyztuženo kovovou obručí. Na výrobě vozu tedy spolupracoval kolář s kovářem. S oběma těmito profesemi se seznámíte při naší akci. Technické muzeum v Brně spolu se svými maskoty dětských programů Šroubkem a Matičkou zve všechny zvídavé děti a jejich rodiče na další, tentokrát už prázdninový výlet. Zamíříme do barokní kovárny v Těšanech, kde v sobotu 14. 7. 2018 proběhne akce nazvaná Kovářská a kolářská sobota. Na děti čeká kolo plné úkolů – stanoviště, kde si procvičí své znalosti, dovednosti i zručnost. Tentokrát budeme místo razítek dávat dohromady pomyslné kolo. Kolo totiž spojuje naše hosty. Pozvání přijali mistři dvou řemeslných oborů – kovářství a kolářství. Kdo si myslí, že tato řemesla patří už do minulosti nebo do pohádek, hluboce se mýlí. Všichni naši hosté vám potvrdí, že práce mají dost a rozhodně nemohou zahálet. Můžete si s nimi popovídat o práci a oboru nebo jen obdivně sledovat jejich šikovné ruce. Umělecký kovář pan Josef Urbánek se kovařině věnuje už 50 let. Kovárnu má ve svém domě v nedalekém Měníně. Jeho díla zdobí židlochovický zámek a řadu dalších státních či soukromých objektů po celé republice ale i v zahraničí. S Technickým muzeem v Brně na kovárně v Těšanech spolupracuje již řadu let, s jeho „malou pomocí“ si zde vykovaly hřebík už stovky dětí. Kolářství Uherka najdete v kraji Vysočina v obci Nyklovice nedaleko Poličky. Rodinná firma má tradici sahající čtyři generace zpět. Vyrábí tradiční loukoťová kola a dřevěné karoserie. Podílí se na rekonstrukci historických hasičských stříkaček a kočárů, vyrábí kola pro vozy a historická děla. Pan Aleš Uherka je držitelem titulu Nositel tradice lidových řemesel v oboru tradiční kolářství. Také jejich práce najdete po celé republice i v zahraničí, jmenovat můžeme např. zámek Čechy pod Kosířem nebo práci na renovaci unikátní historické sanitky z první světové války. A proč spolu právě tato dvě řemesla? I když se to na první pohled nemusí zdát, tato řemesla spolu úzce spolupracovala, především na výrobě kol a vozů. Kolář kolo zhotovil ze dřeva a kovář na něj pak nakoval kovovou obruč, aby vydrželo na cestách. Pracovali tedy ve vzájemné součinnosti, a proto i v těšanské kovárně najdete expozice obou řemesel. Naše památky jsou ale nejhezčí, když ožívají ruchem původních řemesel, neváhejte tedy a druhou červencovou sobotu se v Těšanech přesvědčíte, že zlaté české ručičky najdeme v našem národě i dnes. A na závěr kontrolní otázka: Používají se při výrobě kola hřebíky? Správnou odpověď se dozvíte a prakticky také uvidíte u kolářského mistra v Těšanech.

> Otevírací doba

10:00 - 18:00

> Kontakt

Kraj: Jihomoravský kraj
Město: Těšany
Ulice: kovárna Těšany 33

> Komentáře