Matějská pouť 2020 | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Matějská pouť 2020

> Termín

22.2.2020 - 13.4.2020

> Hodnocení

4.7  (3x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Nejznámější a nejnavštěvovanější poutí v Česku je Matějská, pořádaná každoročně v jarních měsících v areálu pražského Výstaviště. Můžete tu vyzkoušet desítky domácích i zahraničních atrakcí. Mezi nejznámější patří obří ruské kolo, trojpatrový strašidelný zámek, dům smíchu, řetízkový kolotoč vysoký 50 metrů, centrifuga, bezpočet houpaček a skákacích hradů, staročeská střelnice či stále vyhledávané a oblíbené autodromy. Samozřejmě nechybí stánky s rychlým občerstvením, obvyklým suvenýrem z Matějské pouti bývají orientální cukrovinky a perníková srdce. Vedle atrakcí z Česka, Německa, Nizozemska a dalších zemí budou v areálu stánky s občerstvením. Mezi sortimentem s pouťovým zbožím nebudou chybět hračky, pouťové žertíky, bižuterie nebo textil. Program zpestří i klauni a pohádkové bytosti. Z historie a současnosti poutě: Tradice Matějské pouti je v Národní knihovně archivovaná od roku 1595. Původně se konaly na Hanspaulce, ale plocha nestačila, a proto se stánky a kolotoče zvolna přesouvaly k Vítěznému náměstí a později k Hradčanské. V roce 1963 se přestěhovaly do sousedství Stromovky. Matěj je patronem/ochráncem stavebních řemeslníků, řezníků, cukrářů, kovářů a krejčích. Vedle toho se k němu lidé modlí, aby od nich odvrátil černý kašel, neštovice a manželskou neplodnost. Kolem apoštola Matěje se vyvinuly rozličné tradice. Ještě dnes je všude plno matějských poutí a dříve se razila i matějská mince. Také s počasím má Matěj co do činění, existuje pořekadlo Svatý Matěj ledy láme. Znamená to, že tento den by měl být předzvěstí jara. U nás se dříve hojně ujal zvyk třást na sv. Matěje ovocným stromovím, aby hojně rodilo. Kromě toho sloužila matějská noc k četným předpovědím. Tak například večer se vkládaly listy břečťanu do mísy s vodou. Když do rána některý list změkl, znamenalo to nemoc v rodině. Součástí Matějské pouti samozřejmě nadále zůstávají i stálé atrakce - např. pětatřicetimetrové ruské kolo. Zároveň jsou pro vás po celém areálu připravena rychlá občerstvení, orientální cukrovinky, perníková srdce, hračky a mnoho dalších prodejních stánků. Tradičně proběhne v rámci Matějské pouti akce "Den pro zdravotně postižené děti a děti z dětských domovů a azylových domů". Tato akce je přístupna všem zdravotně postiženým návštěvníkům zdarma včetně doprovodného programu. Oprávněn vstup má osoba s označenou kartičkou nebo TP, ZTP, ZTP/P.

> Otevírací doba

úterý – pátek 14:00 – 21:00 hod
sobota – neděle 10:00 – 22:00 hod (vč. svátků, školních prázdnin, Velikonoc)
pondělí: zavřeno (mimo školních prázdnin)

> Kontakt

Kraj: Praha
Město: Praha 7
Ulice: areál Výstaviště

> Komentáře