Zahradní železnice ve Střížově | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Zahradní železnice ve Střížově

> Otevřeno

duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen

> Hodnocení

5  (1x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Zahradní železnice je skupina modelů různých měřítek na kolejivu o společném rozchodu 45 mm. Pro znázornění klasického rozchodu 1435 mm je to měřítko 1:32, pro modely znázorňující úzkorozchodnou železnici o rozchodu 1000m se vyrábí modely v měřítku 1:22,5, pro modely železnice na rozchodu 900 mm je to měřítko 1:20 atd. Širší modelové rozchody udávané převážně v palcích např. 5´´ či 7 1/4´´, se vyznačují většími poloměry oblouků a schopností svézt své majitele obkročmo na lokomotivách či vagónech. Tyto se řadí do skupiny s názvem parková železnice. Ještě širší rozchody vycházející z průmyslových, polních, důlních a lesních železnic se řadí mezi úzkorozchodné železnice, bez ohledu zda jsou umístěny v krajině či velké zahradě. V Česku se uvedené dělení názvoslovím až na výjimky moc nepoužívá a tak zahradní železnice v našem státě je pojem, do kterého se vejdou všechna měřítka modelů vlaků proplétajících se na zahrádkách mezi stromy a květinami. Občas je to i železnice postavená na terase či v parku, obletovaná a opečovávaná jejich majiteli, rodinnými příslušníky, fandy, známými i neznámými, mladými i dříve narozenými. Poznávacím znamením všech majitelů železnic i železnice samotné je celoroční odolnost proti nepřízni počasí. Jedno mají společné - najdete je většinou zamazané od hlíny či šmíru, ale se spokojeným výrazem na tváři. Každý z nich vám potvrdí, že jeho železnice mu dává zapomenout na starosti všedního dne. Pro ty z vás, kteří se chtějí ponořit do světa zahradní železnice, je zde připraveno na výběr několik stránek z této oblasti. Pohodlně se usaďte, vyberte si jeden z uvedených odkazů a vkročte do tajů těchto malých železnic.

> Otevírací doba

Duben - červen: sobota, neděle- sudých kalendářních týdnů: 10 - 12 a 13 - 17
Červenec - srpen: sobota, neděle: 10 - 12 a 13 - 17
Září - říjen: sobota, neděle sudých kalendářních týdnů: 10 - 12 a 13 - 17

> Kontakt

Kraj: Olomoucký kraj
Město: Drahanovice
Ulice: Střížov 101
Telefon: 604 246 932
E-mail: [email protected]

> Komentáře