Interaktivní muzeum železničních hraček z let 1920–1960 | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Interaktivní muzeum železničních hraček z let 1920–1960

Foto: Miroslav Smaha - MUZEUM TECHNICKÝCH HRAČEK

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Muzeum technických hraček ve Velvarech otevřelo druhou část stálé expozice B. Výstavní prostory se proměnily v historické nádraží, v němž si návštěvníci bez rozdílu věku mohou hrát na železniční personál nebo cestující a připomenout si časy parostrojní železnice za první Československé republiky. Zbrusu nová interaktivní expozice dopravních hraček na náměstí Krále Vladislava č.p. 225 /budova B/ je věnována historickým modelům a soupravám plechových vláčků o rozchodu 0, 00 (H0), 1 a S z let 1920–1960. Záměrem nové expozice je seznámit návštěvníky se základními typy parních, elektrických a motorových lokomotiv, s kterými si hrály děti a mnohdy i tatínkové v minulém století. Součástí prohlídky jsou ukázky jízdy historických plechových vláčků na velkém elektrifikovaném kolejišti o rozchodu kolejí „0“ (32 mm) s elektromagnetickými signály a návěstidly, budovami nádraží, osvětlenými nástupišti, železničními mosty, přejezdy, tunely a s mnoha dalšími stavbami. Instalace expozice má podobu malého železničního muzea, kde si děti budou moci spustit přejezd, návěstidlo, případně telefonovat, zvedat návěstní páky, točit elektromechanickým zabezpečovacím zařízením, orazit jízdenku atd. Sbírka obsahuje exponáty z historie železniční dopravy od doby Rakousko-Uherska až po šedesátá léta 20. století. Velvarské technické muzeum hraček ve spolupráci s městem Velvary tak provozuje dvě stálé expozice: „Mechanické hračky z let 1840–1950“ /budova A/ v areálu Děkanského dvora na Třebízského náměstí (u kostela sv. Kateřiny) a „Železniční hračky z let 1920–1960“ /budova B/ na náměstí Krále Vladislava č.p. 225. Instalace exponátů se na obou místech liší především obsahem a zaměřením. Návštěvníci expozice v Děkanském dvoře shlédnou základní typy mechanických hraček poháněné hodinovým strojkem na klíček, parním strojem nebo elektromotorem, optické přístroje a hračky z technických materiálů – dřeva, papíru i kartonu, kovů, skla, porcelánu, kůže a textilu, pryže (gumy) z vulkanizovaného kaučuku, celuloidu a bakelitu. K této expozici patří také měšťanský pokoj ve stylu historismu 19. století zařízený historickým mobiliářem a volně vystavenými exempláři soudobých hraček. Vstupenky do obou částí expozice jsou zvýhodněny. Vstupné do expozice A nebo B / AB: děti (senioři, studenti) 30 / 50 Kč dospělí 60 / 80 Kč rodinné (2 dospělí a 1–4 děti) 140 / 180 Kč

> Otevírací doba

sobota, neděle a svátky 10:00–17:00 hodin
čtvrtek a pátek po telefonické domluvě na tel.: +420 723 955 871

> Kontakt

Kraj: Středočeský kraj
Město: Velvary
Ulice: náměstí Krále Vladislava 225
Telefon: +420 723 955 871
E-mail: [email protected]

> Komentáře