Babiččino údolí | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Babiččino údolí

> Otevřeno

duben, květen, červen, červenec, srpen, září

> Hodnocení

5  (1x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Babiččino údolí patří mezi nejznámější výletní místa Východních Čech. Právě sem umístila Božena Němcová děj svého románu Babička. Tady někde chodily skutečné předobrazy babičky, vévodkyně Zaháňské, Barunky a jejích sourozenců, psů Sultána a Tyrla i bláznivé Viktorky. Krajinu táhnoucí se od České Skalice podél řeky Úpy ze severu nazval Babiččiným údolím poprvé roku 1878 smiřický lékař a spisovatel Otakar Jedlička. V červenci roku 1952 vyhlásilo ministerstvo školství, věd a umění Ratibořice s údolím za státní krajinnou a národní rezervaci. Později byla příroda Babiččina údolí zahrnuta do chráněného území a dnes je jeho jižní část od České Skalice až ke Slatinskému mlýnu nazývána národní přírodní památkou. Na začátku Babiččina údolí stojí známé pískovcové sousoší babičky a dětí. Autorem díla je akad. sochař Oto Gutfreund a autorem architektonického řešení prof. akad. arch. Pavel Janák. Pomník patří k nejkrásnějším pomníkům v Čechách. A co v Babiččině či Ratibořickém údolí skutečně uvidíte? Moderní empírové zámecké sídlo poupravené v klasicistním stylu, jezírko a na louce před zámkem park, zděný skleník s bytem pro zahradníka. Při vnitřních úpravách zámku byly v několika místnostech odkryty a restaurovány nástěnné malby z doby kněžny Kateřiny Zaháňské. Staré bělidlo - dřevěná roubená chalupa krytá šindelem, bylo po roce 1945 vybaveno dobovým lidovým nábytkem a zařízením ze sbírek Muzea Boženy Němcové v České Skalici. Panklovi (rodiče Boženy Němcové) zde nikdy nebydleli, ale spisovatelka tu prožila léto se svými dětmi. Nechybí zde ani Viktorčin splav, i když dnes už je z kamene a betonu. Dnešní betonová a kamenná čela splavu musela být při posledním natáčením barevného Moskalykova filmu před rokem 1970 přechodně obložena nařezanou kulatinou z velkých kmenů, aby splav připomínal dobu spisovatelčina dětství. Mlýn se čtenářově představě podobá více - jednopatrová kamenná budova, zařízená mlýnice, pekárna, dvě komory, dobový nábytek a předměty, obnovené dřevěné mlýnské kolo. Původní ratibořická hospoda se stala panskou teprve po roce 1858, kdy ji Dominik Celba prodal princi Jiřímu Vilémovi Schaumburg-Lippe. Dnešní úpravy i přestavba hospody pocházejí z počátku šedesátých let našeho století. Ratibořice Ratibořice se nacházejí asi 2 km severně od České Skalice. Okolí Babičina údolí nabízí bezpočet zajímavých míst k návštěvě jako například skalní město Adršpach, Zoo Dvůr Králové, zámek v Náchodě, barokní areál Kuks, zámek v Novém městě nad Metují či vojenská pevnost Dobrošov. Od roku 1981 vede z Ratibořic na hrad Rýzmburk naučná stezka. Měří 7,5 km a má 18 informačních tabulí a 7 literárních a přírodovědných zastavení.

> Otevírací doba

dle otevírací doby

> Kontakt

Kraj: Královéhradecký kraj
Město: Česká Skalice
Ulice: Ratibořice

> Komentáře