Čertovy hlavy | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Čertovy hlavy

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

4.3  (4x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Nedaleko Liběchova u obce Želízy najdete monumentální skalní skulptury. Řadu reliéfů vytesal v polovině 19. století do pískovcových skal sochař Václav Levý. Čertovy hlavy jsou asi 9 m vysoké skalní reliéfy dvou obřích (čertovských) hlav vytesaných do pískovcových bloků v borovém lese nad obcí Želízy v okrese Mělník. Z hlediska rozměrů se jedná v českých poměrech o zcela unikátní dílo. Jde o dílo sochaře Václava Levého, které vytvořil v letech 1841-1846. Václav Levý byl kuchařem liběchovského zámku a později jeden z nejvýznamnějších sochařů 19. století. Jeho pozdější díla naleznete v kostele sv. Karla Boromejského a v chrámu sv. Víta v Praze. Čertovy hlavy jsou volně přístupné po modré turistické značce od obecního úřadu v Želízech. Dále je zde jeskyně Klácelka s prostorem před jeskyní zvaným Blaník. Zde si prohlédnete rozměrné reliéfy Jana Žižky, Prokopa Holého, Zdeňka Zásmuckého a trpaslíků kovajících zbraně pro Blanické rytíře. Jeskyně skrývá symboly lidských vlastností ve zvířecích podobách podle bajek Františka Matouše Klácela. Odtud také vznikl název jeskyně. Při procházce po modré turistické značce najdete ještě Hada (ve skále vytesaný had, přeťatý sekerou) a Harfenici (žena s harfou).

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Středočeský kraj
Město: Želízy

> Komentáře