Výstava Magičtí Lucemburkové | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Výstava Magičtí Lucemburkové

> Termín

23.3.2017 - 29.4.2017

> Hodnocení

5  (1x)

> Pro děti ve věku:

9-14

> Popis

Výstava Magičtí Lucemburkové se uskuteční v centru Prahy, v prostorách Křížové chodby Karolina ve dnech 23. 3. – 29. 4. 2017. Expozice představuje dobu vlády českých králů a moravských markrabat z rodu Lucemburků, ze kterého vzešel právě Karel IV. Výstavou budou představeni hlavně čeští králové Jan Lucemburský, Karel IV., Václav IV. a Zikmund Lucemburský a mnoho dalších. V hodinách dějepisu se o této době učíme teoreticky a na výstavě Magičtí Lucemburkové můžeme počiny Lucemburků a osobností jejich doby zažít na vlastní kůži. Návštěvníci se mohou těšit na virtuální listování v dobové literatuře. Vystaveny budou vzácné knihy z proslulé knihovny Václava IV. Modely staveb hradů i repliky strojů, vyrobených podle dobových technických výkresů. Součástí výstavy jsou i sochy z Rožnova pod Radhoštěm od akademického sochaře Igora Kitzbergera. Na výstavě jsou velkým lákadlem především věrné repliky korunovačních klenotů od zlatníka a šperkaře Jiřího Urbana z Turnova, který je historicky prvním umělcem, kterému byla dána možnost zhotovit věrné repliky dvou vrcholných středověkých prací – koruny císařů říše římské a koruny Svatováclavské. Prohlédnout si repliky tohoto krásného českého dědictví je opravdu jedinečnou a neotřelou podívanou, kterou by si žádný z Čechů neměl nechat ujít. Jiří Urban mimo jiné zhotovil Kříž pro papeže Jana Pavla II. v roce 1990 a granátovou soupravu pro anglickou královnu Alžbětu II. v roce 1996. Je tedy zřejmé, že Urban je ve svém oboru skutečným mistrem. Na výstavě je možné si odpočinout v koutku pro děti, který je opatřený kobercem. Pro děti bude i zábavnou formou možnost seznámení se s již zmíněnými replikami hradů a strojů. V loňském roce jsme měli možnost oslavit 700. výročí narození Karla IV. a byla to příležitost pro mnoho výstav a akcí. Jednou z nich byl projekt Křižovatka cest, který předcházel výstavě Magičtí Lucemburkové. Křižovatka cest vznikla za podpory Magistrátu hlavního města Prahy a dále trvá na veřejných místech v Praze. Genealog Jan Drocár vypracoval rodokmeny předků a potomků Karla IV. Ty jsou vytištěny na venkovních tabulích a rozmístěny na Kampě, v parku u Rudolfina a na Karlově náměstí. Byla tak naplněna myšlenka autorů projektu - dostat informace z archivů k veřejnosti, přímo do ulic.

> Otevírací doba

denně 10:00 - 18:00
22. dubna zavřeno

> Kontakt

Kraj: Praha
Město: Praha 1
Ulice: Celetná 561/18, Karolinum

> Komentáře