Masopust ve Valašském muzeu v přírodě | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Masopust ve Valašském muzeu v přírodě

> Termín

18.02.2017

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Prastarý svátek „Masopust“, začíná už svátkem Tří králů a pokračuje až do Popeleční středy, kterou začíná 40denní půst před Velikonocemi. Byl vždy ve znamení zábav a bujarého veselí a vyvrcholil posledními dny, kterým se na Valašsku říkalo – fašank nebo také končiny. V tyto dny ve většině moravských vsí přecházelo vedení obce na „mladý výbor“, tvořený místní omladinou, která tak převzala na krátkou dobu řízení obce a mnohdy, za velkého veselí, soudila přestupky svých spoluobčanů. Na Valašsku se tento zvyk nedochoval. Proto na chvíli převezme správu muzea krojovaná skupina ze Sazovic se Starým hanáckým právem a ukáže vám, jak se jejich předkové o masopustu bavili a veselili. Typickou součástí závěru masopustu byly obřadní obchůzky s rejem maškar. Obyčejů a zvyků v tyto poslední dny bylo mnoho a tak se v každé vesnici slavil fašank trochu jinak. Masopustní obchůzky z Valašska předvede skupina masek z Francovy Lhoty a Valašský soubor písní a tanců Javořina z Rožnova p. R. Protože se všude veselé a rozverné masopustní období uzavíralo večerní zábavou, na kterou často zvala muzika vyhrávající na návsi, v Dřevěném městečku bude po celý den hrát dechová hudba „Galička“. Večerní zábavou masopust končil. Na ni byla v parodii pohřbu za „velkého“ pláče ze sálu vynesena basa nebo figurína a „slavnostně“ pohřbena. To vše na znamení toho, že čas nevázaného veselí definitivně skončil a nastal čas půstu. „Pochovávání basy“ se ujmou v tomto pořadu členové Sboru dobrovolných hasičů z Francovy Lhoty. Návštěvníci, kteří si zakoupí vstupenky do 12:30, dostanou ke vstupence do muzea slosovatelný kupon. Polovinu tohoto kuponu musí vhodit do 13 hodin do papírové krabičky na řeznickém stánku, který budou chtít ocenit. Druhou polovinu si uschovají. Z lístků vhozených do krabiček ve stáncích bude v 14:00, po vyhlášení výsledku soutěží, vylosováni výherci vepřové kýty a šunky Mandolína.Ti z návštěvníků, kteří přinesou na pavlač fojtství druhou polovinu vylosovaných kuponů, si odnesou jednu z připravených cen. VSTUPNÉ: základní - 80 Kč, snížené - 60 Kč, dětské - 40 Kč, rodinné - 160 Kč VSTUPENKY NA MASOPUST je možno zakoupit v předprodeji od 1. 2. 2017, v době od 10.00 do 14.00 na pokladnách muzea v objektu Sušáku mimo pondělí. PROGRAM 9:00 Vyhrává dechová hudba 10:00 Slavnostní zahájení pořadu z balkónu fojtství a vyhlášení soutěží 10:30 Hanácké právo 11:00 Vyhrávání hudby na paloučku 11:30 Masopustní obchůzky z Valašska 12:00 Vyhrávání hudby na paloučku – dechová hudba Galička 12:30 Hanácke právo 14:00 Vyhlášení výsledků soutěží + losování výherce vepřové kýty 14:30 Masopustní obchůzky z Valašska 15:00 Pochovávání basy 16:00 Ukončení pořadu

> Otevírací doba

9:00-16:00

> Kontakt

Kraj: Zlínský kraj
Město: Rožnov pod Radhoštěm
Ulice: Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Palackého 147

> Komentáře