Masopust na Dlaskově statku | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Masopust na Dlaskově statku

> Termín

11.2.2017

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

V sobotu 11. února ožije Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova masopustním veselím. Od 10.00 do 17.00 hodin zde proběhne již 15. ročník tradičního masopustu, akce, která si za poslední roky získala stovky příznivců. Přijďte si i vy užít průvod s maskami a tradiční přestavení. Program začne v areálu statku, kdy se po symbolickém předání klíčů a povolení masopustní taškařice starostou města Turnova v 11.00 hodin vydá průvod masek za doprovodu muziky na obchůzku Bukovinou. Pokud byste se chtěli do reje masek zapojit, není nic jednoduššího - přijďte v klobouku! Jestli doma žádný nenajdete, můžete si jej ještě před zahájením průvodu vyrobit ve výtvarné dílně ve světnici na statku. Na Dlaskův statek opět zavítá průvod masopustních masek. Je zcela jisté, že se v něm objeví masky zvířecí, které tradičně symbolizují plodnost a úrodu. Jsou to masky velmi staré, pocházejí ještě z dob pohanských – předkřesťanských. V masopustních průvodech se objevovaly ve městech i na šlechtických sídlech, a to nejen při oslavách masopustu, takřka po celý středověk. Velmi dobře je znalo a zná i venkovské prostředí. Snad je to proto, že lidi vždy lákalo brát na sebe podobu zvířat a s tím i jejich vlastnosti,které jim připisovali – sílu a lstivost. O podobě zvířecích masek v dobách dávným mnoho dokladů nemáme, výjimkou je maska medvěda, o níž víme, že patří k nejstarším. Její historie je mimořádně dlouhá a v oblasti Pojizeří, podobně jako i v jiných regionech, patřila k nejtypičtějším. Původní maska medvěda byla ušitá z kožešiny, nebo z pytloviny pošité hrachovinou (usušené stonky hrachu). Masku tradičně doplňuje medvědí hlava, slaměná čepice, případně slaměný ocas nebo zvonec. Po návratu masek ve 13.00 hodin vypuknou lidové masopustní hry, tancovačka a na závěr i tradiční společné pochování basy. O zábavu se během celého dne postarají turnovští muzejníci a folklórní soubor Horačky z Českého Dubu. A pokud by ani to nestačilo na zahnání lednové zimy, můžete se zahřát horkým nápojem a některou z tradičních masopustních pochoutek.

> Otevírací doba

10:00 - 17:00

> Kontakt

Kraj: Liberecký kraj
Město: Turnov
Ulice: Dolánky 12

> Komentáře