Naučná stezka Luční potok okolím Zubrnic | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Naučná stezka Luční potok okolím Zubrnic

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Osu naučné stezky tvoři Luční potok, který se rozvětvuje do několika vedlejších ramen. Kdysi byla tato ramena určena pro využití síly vodního toku a také jako zásobárna vody pro vodní nádrže. Potokem proudí čistá horská voda, která protéká listnatým lesem se stromy různého stáří. Velmi cenné jsou vývraty olší i jiných druhů stromů. Je zde také řada různých křovin, ale také i podmáčených travních porostů. Z levé strany přitéká proud vody v potoce z obce Týniště. V 17 a 18. století bylo na tomto toku vystavěno několik mlýnů a pil s příslušnými technickými opatřeními, která měla regulovat tok vody. Během minulých let byla všechna zařízení na vodním toku poškozena a přestala plnit svoje funkce technické i ekologické. Proto bylo započato s jejich opravami, aby sloužily své někdejší významné ekologické funkci a dále bylo možno také posoudit jak umožňují rybí populaci pronikat k místům vhodným ke tření. Lososi jsou již zpět v Labi a mohou zde hledat místa pro tření Byly obnoveny nádrže stojaté vody, ve kterých nalezlo ihned několik druhů obojživelníků své místo pro úspěšný vývoj pulcůV bylinném patru lesa najdete několik vzácných druhů rostlin, jak o nich bude také zmínka na tabuli. Stezka je řádně vyznačena a vedou z ní odbočky k dalším zajímavým místům s příslušnými informacemi. Využijte také laviček k odpočinku, ale i k posezení pro naslouchání chorálu lesa. Pozorujte tiše své okolí. K břehu potoka nebo k zábradlí mostku přicházejte pomalu, možná uvidíte pstruhy potoční, krasavce našich horských toků. Jestliže objevíte zajímavý druh rostlin a živočichů, oznamte nám svůj zážitek do schránky obecního úřadu na návsi. Každý Váš zážitekje pro nás cenný. Naši studenti Vám budou za to vděční a využijí Vašich poznatků. Věříme, že zanecháte všechna zařízení na naučné stezce bez poškození pro další návštěvníky.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Ústecký kraj
Město: Zubrnice

> Komentáře