Ctěnické dožínky | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Ctěnické dožínky

> Termín

28.8.2016

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Celodenní program v Zámeckém areálu Ctěnice pod názvem „České zně“ přináší ukázky lidových řemesel a povídání o českých žních, představí žňové práce, práce s cepy, mlácení obili i poznávání obilovin a vyprávění o tom, jak se dříve pekl chleba včetně ochutnávek žitného a pšeničného chleba. Takový bude letošní pátý ročník dožínek ve Ctěnicích. Na programu dne je mimo jiné pečení a ochutnávání chleba a obilných placek z nové mouky nebo ukázky žňových prací – mlácení cepem či stavění panáků s možností vše si vyzkoušet. Děti se také dozví, k čemu ve Ctěnicích původně sloužila sýpka, jaké měla členění a naučí se rozpoznávat jednotlivé obiloviny. Závěr léta tradičně vrcholil dožínkovou slavností, tedy poděkováním za bohatou úrodu. Symbol plodnosti – dožínkový věnec upletený ze všech druhů obilí a ozdobený květinami byl předáván s veršovaným přáním i poděkováním hospodáři a hospodyni, ženci a žnečky připomínali své zásluhy o sklizenou úrodu a požadovali zároveň i odměnu. Od 10.00 do17.00 hod. ožije řemeslnické tržiště na nádvoří před zámkem a návštěvníci se budou moci blíže seznámit s mlynářským, pekařským, perníkářským, košíkářským a drátenickým řemeslem a poznají, kdo byl žnec či caletnice. Nabízeny budou tradiční lokální sladkosti jako Erbenovy miletínské modlitbičky či příbramské perníky, pekař a jeho firma Dobroty z pece připraví různé druhy chleba i možnost si přípravu chleba vyzkoušet a pražské řeznictví Hudera a syn bude podávat bohatou paletu jídel, polévky, uzené maso (krkovice, kýta) výpečky z boku, zelí, knedlíky, špek, klobásy. Od 14.00 do 16.00 hod. zahraje v zámecké jízdárně Pražská lidová muzika a vystoupí folklórní taneční soubor. V sobotu 27. a v neděli 28. 8. 2016 se koná i 3. ročník Ctěnického drátování, setkání cechu česko-moravských uměleckých dráteníků, které představí práci dráteníků, výstavu soutěžních prací o nejlepší drátenický výrobek na téma „Mýty, zkazky, pohádky“ a připraví drátenické tvůrčí dílny pro děti i dospělé.

> Otevírací doba

dle programu

> Kontakt

Kraj: Praha
Město: Praha 9
Ulice: Bohdanečská, Zámek Ctěnicde

> Komentáře