Schwarzenberský plavební kanál | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Schwarzenberský plavební kanál

> Otevřeno

duben, květen, červen, červenec, srpen, září

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Schwarzenberský plavební kanál byl postaven na česko-rakousko-bavorském trojmezí před zhruba 220 lety. Plavební kanál žije díky projektu folklorního sdružení Libín-S Prachatice. V délce cca 44 km můžete jet na kole podél kanálu bez výrazných klesání či stoupání - průměrný spád je 2,5 promile. Líbí se vám folklor a máte rádi pohádky? Chcete vědět, jak vypadalo plavení dříví nebo milíř na pálení dřevěného uhlí? Viděli jste pracovat lesní dělníky ručním nářadím, jak porážejí strom pilou břichatkou, odvětvují jej sekerami, odkorňují loupáky, chtěli byste vyzkoušet rozřezávat kmeny ruční pilou, nebo se snad chcete setkat s českými, rakouskými a bavorskými věřícími při lesní mši svaté na břehu plavebního kanálu? Přijeďte ke kanálu poznat tradice! To všechno a mnohem víc můžete najít u Schwarzenberského plavebního kanálu při akcích projektu Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu na Jeleních Vrších u Nové Pece, na česko-rakouských hranicích u potoka Ježová (Iglbach) či nedaleko bavorských hranic pod Třístoličníkem. Ke Schwarzenberskému plavebnímu kanálu či do jeho blízkosti se dostanete pěšky, na kole, ale i autem či parním vláčkem. Před více než dvěma sty lety protnula tehdejší pralesy jižní části Šumavy modrá stužka plavebního kanálu, tehdy nesoucího název - krumlovsko-vídeňský, který dnes známe jako Schwarzenberský plavební kanál. Do míst, kde se řeka Große Mühl vlévá do Dunaje, kam připlouvala polena z plavebního kanálu, přicházeli pravidelně lidé ze Strakonicka, mladí muži a ženy. Po tvrdé práci od pěti ráno do sedmi do večer místo toho, aby šli spát a odpočinuli si před následujícím dnem, několikrát do týdne nad ohni osvíceným táborem zněly housle, citery a v Čechách tehdy ještě obvyklé dudy, lidové písně, tančilo se. A ráno, opět čekala tvrdá práce, beze stop po veselém večeru. S myšlenkou vrátit lidovou písničku a lidový tanec k plavebnímu kanálu přišlo folklorní sdružení Libín-S z Prachatic. Svůj projekt na setkávání folklorních souborů z jižních Čech, z Horních Rakous i z Bavorska na břehu Schwarzenberského plavebního kanálu orámované ukázkami plavení dříví a lidových řemesel nazval Libín-S "Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu".

> Otevírací doba

dle programu

> Kontakt

Kraj: Jihočeský kraj
Město: Horní Planá
Ulice: Národní park Šumava

> Komentáře