Naučná stříbrná stezka Tábor - Horky - Větrovy | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Naučná stříbrná stezka Tábor - Horky - Větrovy

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

5  (1x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Naučná stezka upomíná na dlouhou hornickou historii oblasti, která upadla v průběhu minulého století ve velké zapomnění. Díky stezce je tak možno znovuobjevit toto rozsáhlé dílo, které leží na trase Tábor-Horky-Větrovy. Největšího rozmachu nabylo dolování v 16. století, otevřeno bylo několik šachet a v letech 1549-92 byla vybudována odvodňovací štola dlouhá 1800 m, končící nad čelkovickými lázněmi. Vznik lázní pak souvisí právě se stříbrnými doly - využívaly totiž vodu z ústí štoly sv. Jana Nepomuckého. Voda byla přiváděna dřevěným potrubím. Stezka a způsob jejího značení má připomenout, že důlní činnost k Táboru neodmyslitelně patřila a že tyto doly byly dokonce v jistém časovém období majetkem města Tábora. Vždyť se také Tábor kdysi nazýval „Královské horní město Tábor“. Vzniká samozřejmě otázka, proč došlo k zániku dolování stříbra na jih od Tábora, když většina pramenů uvádí, že výskyt stříbra byl poměrně hojný. Prvotně to souviselo s velkou hloubkou, kde se stříbro nacházelo (i přes 150 m), na rozdíl od mnoha českých kutišť. Druhým problémem, navázaným právě na velkou hloubku těžby, byla vnikající voda. Nároky na odvodnění byly až příliš veliké, jak se časem ukázalo, a tak dolování časem skomíralo, až došlo k jeho zániku lokalitě.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Jihočeský kraj
Město: Tábor

> Komentáře