Jahodobraní v Hřebčíně Favory | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Jahodobraní v Hřebčíně Favory

> Termín

18.6.2016

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Tradici pěstování jahod v Čechách připomene „Jahodobraní“, které v sobotu 18. června pořádá Barokní statek Benice na Benešovsku. Celý program se bude točit kolem sladkých poslů léta. Nebudou v něm chybět ochutnávky jahodových dobrot ani pestrý program pro děti. Málokdo ví, že za kolébku pěstování jahod v Čechách jsou považovány Krňany u Štěchovic. Pěstování jahod se v kraji velmi rozšířilo a stalo se důležitým zdrojem příjmů zdejšího obyvatelstva. Krňany mají dokonce jahody ve svém obecním znaku. Jahodobraní, s podtitulem festival jahodových chutí, plánuje společnost Favory Horses s.r.o., která benický statek provozuje, pořádat každoročně v době dozrávání těchto sladkých plodů. A na co se můžete těšit? Na prodej čerstvých jahod i jejich sazenic, ochutnávku jahodových dobrot, jahodové recepty, povídání o historii jahodářství v Čechách a další jahodová překvapení. Podávat se bude například jahodový knedlík sypaný okrouhlickým tvarohem. Krňanské jahody a jahodářství jsou v odborných publikacích pojmem. O jejich rozšíření se tu postaral nájemce hospodářského dvora Svatovítské kapituly v nedalekém Teletíně-Chlístově Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Odtud se pak šťavnaté červené plody rozšířily do Čech a na Moravu. Na Benešovsku, konkrétně na Neveklovsku, bylo pěstování jahod důležitým zdrojem příjmů obyvatelstva. Přerušilo je až násilné vystěhování regionu v roce 1942, kdy zde bylo vybudováno cvičiště jednotek SS. Po osvobození se tu jahody sice začaly znovu pěstovat, ale žádný velký pěstitel zde v současnosti už není.

> Otevírací doba

od 10:00

> Kontakt

Kraj: Středočeský kraj
Město: Netvořice
Ulice: Benice 1

> Komentáře