Naučná stezka Prof. PhDr. Františka Drtiny | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Naučná stezka Prof. PhDr. Františka Drtiny

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Trasa stezky vede od rozcestí na naučné stezce Vymyšlenská pěšina se zastávkou věnovanou řádu Křižovníků s červenou hvězdou, další pak lesním ptákům a rostlinstvu. Po žluté turistické stezce směrem na Hněvšín najdeme zastávku „louka a okraj lesa“ a dvě zastávky věnované životu a dílu prof. Drtiny. Jedna ze zastávek je u jeho rodného statku, kde jeho památku připomíná pamětní deska. Na odbočce na vrch Besednou se zastávkou na vrcholku najdeme vzpomínku na zdejší Drtinovu rozhlednu, zřízenou v r. 1926 a za komunistického režimu strženou. Je zde představen i záměr vybudování rozhledny nové. Při cestě dolů směrem na Živohošť najdeme další zastávku věnovanou lesům. Cestou lesem se nám postupně začíná zblízka ukazovat hladina slapské přehradní nádrže, kterou můžeme pozorovat z několika míst. Na okraji lesa u silnice na Živohošť si můžeme prohlédnout zastávku věnovanou této známé plavecké a rybářské, dnes ale převážně rekreační obci s velmi starou historií. Cesta vede dolů k zastávce u kostela sv. Fabiána a Šebestiána na Živohošti, památné velmi staré stavby dříve vysoko na skále nad Vltavou, dnes však přímo na břehu slapské nádrže. Další trasa stezky vede nahoru po červené turistické značce pěkným původním lesem přes lesní potok se zastávkou věnovanou životu ve vodě a končí na silnici k Živohošťskému mostu. Trasa naučné stezky je v celé délce značena známou zelenobílou značkou. Naučná stezka prof. PhDr. Františka Drtiny (1861–1925) byla zřízena obcí Chotilsko na památku tohoto rodáka ze zdejšího Hněvšína. Drtina absolvoval po studiích na Akademickém gymnáziu v Praze filosofickou fakultu Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze. Je zde i žákem T.G. Masaryka. Po několikaletých stážích na univerzitách v Oxfordu, Berlíně, Švýcarsku a na pařížské Sorbonně se vrací zpět do Prahy, aby po krátké době suplentství na gymnáziích a habilitaci na univerzitě začal vyučovat na filosofické fakultě filosofii a pedagogiku, později i další předměty. V roce 1898 je jmenován mimořádným profesorem a v roce 1903 řádným profesorem filosofie a pedagogiky. V letech 1905–1906 je děkanem filosofické fakulty. Stává se i poslancem Říšského sněmu, za 1. světové války se zapojuje do domácího odboje. Po válce se stává poslancem revolučního Národního shromáždění pak i náměstkem ministra školství a národní osvěty. Z pověření vlády se účastní položení základního kamene Komenského pomníku v Naardenu. V roce 1921 se na ustavujícím sjezdu stává prvním předsedou Ústředního výboru YMCA u nás. Zajímá se i o ideologii skautigu. Po těžké nemoci umírá dne 14. ledna 1925. Po prof. Drtinoví zůstalo obsáhlé dílo filosofické, pedagogické i politické. Jeho syn JUDr. Prokop Drtina (1900–1980) byl osobním tajemníkem prezidenta Beneše, po válce pak ministrem školství a později spravedlnosti, za komunistů byl vězněn. Jako jeden z prvních podepsal Chartu 77.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Středočeský kraj
Město: Sedlčany

> Komentáře