Naučná stezka Přírodní park Mariánské louky | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Naučná stezka Přírodní park Mariánské louky

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

1  (1x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Naučná stezka "Přírodní park Mariánské louky" je v současnosti často využívaná ke sportování i k odpočinku. Je dlouhá 1880 m. Mariánské louky geologicky patří k variskému horstvu, které bylo vyvrásněno v době mladších prvohor. Celé okolí Hradce je tvořeno tzv. Hradeckými vrstvami – střídají se droby a břidlice. Toto složení je patrné na "Žimrovické skále", která je viditelná od Žimrovického splavu. Území bylo ovlivněno rovněž čtvrtohorním ledovcem, který sem sice přímo nezasahoval, ale při jeho tání se korytem řeky valily proudy vody, které s sebou přinášely i obrovské bludné balvany. Řeka Moravice vymílá v zatáčkách do skály stále větší prohlubně, materiál přenáší, ten se usazuje na druhé straně řeky a vznikají příznačné meandry. Z Mariánských luk se dá pokračovat buď po naučné stezce Hanuše, nebo opačným směrem do zámeckého parku. 1. stanoviště "Belaria", zvláštní název Belaria pochází od názvu Bella Ria (krásná řeka) vytesaného do kamene na skalnaté stráni (vyhlídce) nad údolím řeky Moravice - úvodní panel. 2. stanoviště "Vodní náhon" – 857 m dlouhá strouha, která se po 587 metrech dělí na dvě ramena. První vede 676 metrů k pile v Hradci nad Moravicí a druhým teče voda 270 metrů k elektrárně. Tento náhon je asi 4 metry široký s tří procentním spádem. 3. stanoviště "Žimrovický splav", správný název „Mariánský jez“, byl vybudován v 16. století. 4. stanoviště – "Řeka Moravice" – pramení ve Velké kotlině v Hrubém Jeseníku, její tok je dlouhý 106 km a vlévá se do řeky Opavy. Na jejím toku jsou vybudovány dvě přehrady – Slezská Harta (1997) a Kružberská přehrada (1955). 5. stanoviště "Vodní elektrárna" – v roce 1921 kníže Lichnovský nechal zřídit vodní elektrárnu na stejnosměrný proud. Tato elektrárna sloužila až do konce druhé světové války, kdy byla poškozena. V současnosti stojí na tomto místě malá vodní elektrárna a dodává elektrický proud do spotřebitelské sítě.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Moravskoslezský kraj
Město: Hradec nad Moravicí
Telefon: 553 783 928, 553 783 922
E-mail: [email protected]

> Komentáře