Naučná stezka Čertův mlýn | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Naučná stezka Čertův mlýn

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Trasa naučné stezky Čertův mlýn je dlouhá 8 km a vede z Pusteven kolem jezírka Mořské oko úbočím Čertova mlýna (1206 m n. m.) až k Horskému hotelu na Martiňáku. Návštěvníky na ní čeká celkem 9 zastavení, na kterých se dozví, co zajímavého zde žije a roste, čím jsou vzácné lesy v okolí, jak se postupně mění zdejší krajina, kde se ukrývali partyzáni nebo kde podle pověsti stavěl čert. Trasa vede po červené turistické značce a značené cyklostezce. Jako jedna z mála v CHKO Beskydy je tak vhodná i pro cyklisty a v zimě pro běžkaře. Díky malému převýšení ji zvládnou i rodiny s dětmi. Lze ji absolvovat v obou směrech. První panel naučné stezky nacházející se na Pustevnách seznamuje návštěvníky s její trasou a věnuje se poustevnám a poustevníkům, kteří na Pustevnách v minulosti žili. Druhé zastavení se nachází u jezírka „Mořské oko“ v nadmořské výšce 980 m n. m. Jezírko vzniklo vyčištěním a prohloubením mokřadu v depresi terénu pod mrazovým srubem na jižním svahu sedla Tanečnica. Tůň je velmi významná zejména pro rozmnožování obojživelníků. Pravidelně se zde v jarním období vyskytuje ve větším množství zejména čolek horský, čolek obecný a čolek karpatský. Třetí zastavení se nachází na okraji Národní přírodní rezervace Kněhyně – Čertův mlýn. Na ploše 195 ha je zajišťována ochrana jedinečných zbytků přirozených lesních porostů vysokohorského typu. Nejstarší stromové patro je v důsledku stáří, působení imisí, ale i přirozených vlivů (klima, hmyz, houby) z větší části odumřelé. Pod ochranou padlých kmenů a souší probíhá místy velmi úspěšné přirozené zmlazení dřevin. Zajímavostí jsou hojné skalní výchozy a pseudokrasové jevy. Čtvrté zastavení Čert, mlýn a sesuvy se věnuje pověsti o čertovi a mlýnu a vzniku neobvyklých přírodních útvarů. Páté a šesté zastavení je věnováno působení 1. československé partyzánské brigády Jana Žižky a pomoci partyzánům od obyvatel kraje. Sedmé zastavení je věnováno změnám krajiny za posledních 200 let. Osmé zastavení informuje návštěvníky o všech třech velitelích partyzánské brigády Jana Žižky. Deváté pak o akci Tetřev, která byla největší protipartizánskou akcí u nás. Okolí Martiňáku a Čertova mlýna bylo jednou z hlavních oblastí, kde pátrání po partyzánech probíhalo.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Zlínský kraj
Město: Pustevny
Telefon: 571 654 293
E-mail: [email protected]

> Komentáře