Naučná stezka Veřovické vrchy | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Naučná stezka Veřovické vrchy

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Naučná stezka Veřovické vrchy vede z autobusového nádraží ve Valašském Meziříčí přes obec Krhová na hřeben Veřovických vrchů, po němž pokračuje až k turistické chatě na Velkém Javorníku (917,8 m n. m.). Trasa stezky má na délce cca 21 km celkem 13 naučných zastavení, která návštěvníky informují o přírodních zajímavostech a historii této části Beskyd. O tradici výroby osvětlovacího skla na Valašsku informuje zastavení u skláren ve Valašském Meziříčí. Počátky výroby se datují od roku 1855. V době založení huti sortiment výrobků zahrnoval sklo hladké i malované, ověsky k lustrům i hotové křišťálové lustry a cylindry. Další zastavení je u kapličky v centru obce Krhová. Krhová byla v minulosti velkou zemědělskou obcí s pasekářskými samotami rozkládající se podél potoka Krhůvky. Zastavení u hospody v Jehličné připomíná sirnaté studené lázně na Jehličné zmiňované již roku 1746, ve kterých se léčilo železnato-sirnatou vodou. Následující zastavení se nachází u kapličky v Jehličné a pod Trojačkou na hranici městských lesů. Sedmé zastavení se věnuje přírodní rezervaci Trojačka. Přírodní rezervace Trojačka se rozkládá na severně až severozápadně orientovaných svazích ve střední části Veřovických vrchů pod vrcholem Trojačky (709,8 m n. m.). Hlavním důvodem ochrany je různověký, druhově pestrý, převážně listnatý porost s bohatým bylinným patrem, které je nejvíce nápadné v jarním období (jarní aspekt). Následuje zastavení u přírodní rezervace Huštýn s výskytem ohrožených druhů rostlin a živočichů. Krásný pohled na malebné Podbeskydí a Lašsko se otevírá na devátém zastavení, za kterým následuje panel věnující se lesům. Návštěvníci se následně dostanou k rozcestí s modrou značkou pod Kamenárkou a poté dorazí k pramenu Jičínky. Pramen Jičínky se nachází nedaleko od tohoto zastavení, je zastřešen a upraven jako studánka. Poslední zastavení naučné stezky je na vrcholu Velkého Javorníku, který je jedním z nejnavštěvovanějších beskydských vrcholů.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Zlínský kraj
Město: Valašské Meziříčí
Telefon: 571 621 602
E-mail: [email protected]

> Komentáře