Botanická zahrada Univerzity Palackého v Olomouci | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Botanická zahrada Univerzity Palackého v Olomouci

> Fotogalerie

> Otevřeno

duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Někdejší městská botanická zahrada je od 50. let minulého století ve správě Univerzity Palackého v Olomouci. Od dubna do října se otevírá studentům a žákům všech typů škol i široké veřejnosti. Botanická zahrada je situována v centru města ve Smetanových sadech, mezi sbírkovými skleníky Flory Olomouc a železniční tratí místní dráhy. V zahradním domku je k dispozici tištěný průvodce zahradou a sada materiálů zejména pro učitele biologie. Plochu zahrady lze rozdělit na tři části - parková část s travnatým podrostem a hajní květenou, představuje stinnou partii, v níž se můžete setkat jak s našimi domácími keři a stromy, tak i s různými exoty. Výrazný je zejména jarní aspekt s bohatě kvetoucími drobnými cibulovinami, které s nástupem léta zatahují. Tato část přiléhá ke skleníkovému areálu ve Smetanových sadech. Centrální část zahrady je tvořena záhony s velkým množstvím rostlinných druhů uspořádaných podle jednotlivých čeledí botanického systému. Jedná se o slunné vysýchavé záhony, takže druhy stinných stanovišť zde většinou nejsou pěstovány. Menší část zahrady zahrnuje několik dalších partií. Především je to dlouhý pruh při železniční trati osázený zejména exotickými keři a liánami. Podrost zahrnuje nižší trvalky a také nízký rozpínavý bambus Arundinaria pygmaea. Další významnou plochu představuje slatiniště, na němž byla shromažďěna živá sbírka květeny slatinných mokřadů. Ukázalo se však, že bez prostorové izolace si mnohé druhy nadměrně konkurují a méně expanzívní a citlivější druhy mají tendenci vymizet. Je zde např. velký porost silně ohrožené přesličky různobarvé (Hippochaete variegata), velmi vzácná mařice pilovitá (Cladium mariscus), velké keře ze střední Evropy vymizelé břízy nízké (Betula humilis), která ještě koncem 19. století rostla v Litovelském Pomoraví. Velmi efektní je množství tři metry vysokých lodyh mléče bahenního (Sonchus palustris). Přitažlivé jsou vodní plochy s bažinnou a vodní vegetací, v tzv. klkatém jezírku také se severoamerickými masožravými rostlinami rodu špirlice (Sarracenia).

> Otevírací doba

duben 8:00 – 16:00 otevřeno i 4.-5.4. a 25.-26.4.2015 (Flora Olomouc)
květen 8:00 – 18:00 otevřeno i 2.-3.5.2015
červen 8:00 – 18:00 otevřeno i 6.-7.6., 13.-14.6. (Víkend otevřených zahrad)
červenec 8:00 – 18:00 otevřeno i 4.-5.7.2015
srpen 8:00 – 18:00 otevřeno i 1.-2.8. a 22.-23.8.2015 (Flora Olomouc)
září 8:00 – 18:00 otevřeno i 5.-6.9.2015
říjen 8:00 – 16:00 otevřeno i 3.-4.10.2015 (Flora Olomouc)

> Kontakt

Kraj: Olomoucký kraj
Město: Olomouc
Ulice: U Botanické zahrady 920
Telefon: 585 413 705
E-mail: [email protected]

> Komentáře