Labská cyklostezka | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Labská cyklostezka

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Labská stezka je součástí sítě evropských tras EuroVelo. V České republice nabízí přibližně 370 kilometrů dobrodružství, úrodných nížin, horských a podhorských údolí a historických obcí a měst, než se dostanete k pramenu řeky v Krkonoších, který může být cílem nebo počátkem vaší cesty. Labská stezka, která je na německém území známá pod názvem Elberadweg, je jednou z nejnavštěvovanějších stezek v Německu a zároveň je součástí sítě evropských tras EuroVelo. Na území České republiky vstupuje pískovcovým údolím Českého Švýcarska nedaleko Hřenska. Odtud pokračuje přes Mělník, Nymburk, Dvůr Králové, dále po silnicích a hrázi zřejmě nejkrásnější české přehrady Les Království do historického města Hostinného a končí u nádraží ve městě Vrchlabí, které je významným turistickým centrem a východištěm do centrální části Krkonoš. Po relativně frekventované silnici podél řeky Labe je možné pokračovat ještě dále do letoviska Špindlerův Mlýn a případně i po slepé komunikaci podél Labe do Labského dolu, do jehož horní části je ovšem vjezd cyklistů zakázán. Jízda na kole přímo k prameni Labe není možná, ale v rámci zkušebního provozu cyklistů lze využít lanovku ze Špindlerova Mlýna na Medvědín a dále pokračovat po horské silnici a cestě přes Vrbatovu boudu k Labské boudě, kde je možné kolo uschovat a jeden kilometr k pramenu Labe dojít po značené cestě pěšky. Labská stezka je na území České republiky zatím značena pouze obecným národním cykloturistickým značením černými číslicemi na žlutých podkladových plechových tabulkách. V úseku od německé hranice do Mělníka je Labská stezka značena číslem 2, v úseku z Mělníka do Vrchlabí číslem 24, úsek z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna není značený a dále k pramenu Labe (respektive k Labské boudě) následuje místní značení. Odbočka z Mělníka do Prahy podél Vltavy je značena číslem 2 (variantní trasa z Prahy do Brandýsa nad Labem číslem 241) a také logem Vltavské stezky, které pokračuje až na Šumavu. Středočeský kraj zprovoznil důležitý úsek Labské stezky z hranice kraje přes Mělník do Zelčína, dále Kostelec n/L – Brandýs n/L, kde bude v létě 2014 zprovozněna lávka pro pěší a cyklisty v Čelákovicích. Polabská cyklostezka propojuje Kostelec nad Labem, Záryby, Brandýs nad Labem - Starou Boleslav, Zápy a Lázně Toušeň. Cyklostezku s asfaltovým povrchem mohou využívat cyklisté, ale i pěší, vozíčkáři a bruslaři. Pohyb in-line bruslařům není povolen pouze v části Brandýsa nad Labem, v úseku od Labské promenády k dálničnímu mostu. Je to kvůli zajištění větší bezpečnosti ostatních uživatelů a návštěvníků. Po celé trase cyklostezky je osm zastřešených odpočívadel s různými herními prvky a také tři informační klikotoče. Na nich si mohou turisté sami spustit zvukové záznamy o historických a přírodních zajímavostech jednotlivých úseků nebo si poslechnout příběh o historii řeky Labe.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Středočeský kraj
Město: Nymburk

> Komentáře