Cyklostezka Po stopách českých králů | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Cyklostezka Po stopách českých králů

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Cyklostezka Po stopách českých králů na Berounsku spojuje Beroun s hrady Točník, Karlštejn a Nižbor a mimo projížďky krásným údolím řeky také informuje o historii těžby vápence, vzácných zvířatech nebo o zkamenělinách spojených s osobou badatele Joachima Barrande. Stezka obsahuje celkem deset panelů s informacemi pro turisty. Z Berouna vede cyklostezka na čtyři světové strany. Pro každý směr je naučná stezka označena písmenem, A pro směr na Srbsko a B pro směr na Králův Dvůr. Trasa A začíná prvním informačním panelem U Ovčína, který se nachází v místě, kde podle archeologických nálezů leželo nejstarší osídlení Berouna. Druhý panel vás upozorní na výskyt vzácné teplomilné užovky podplamaté a další živočichy žijící v Českém krasu. Třetí panel, umístěný v blízkosti lomu Alkazar, připomíná těžbu vápence a současné obyvatele zdejších štol - netopýry. Na čtvrtý panel narazíte v místech, kde se do Berounky vlévá říčka Loděnice. Ještě než přijdete do Srbska, minete pod skalami panel, zmiňující se o jeskyních v okolí. Poslední panel v Srbsku u lávky se týká se historie zdejší obce. Ve směru na Králův Dvůr jsou čtyři panely naučné stezky označeny písmenem B. První se nachází v těsném sousedství skateparku a přináší informace o historii Berouna, o první zmínce o městě, o stavbě železnice, ale i o současných akcích. Na zkameněliny a osobu slavného badatele Joachima Barranda upozorní návštěvníky druhý panel, v pořadí třetí panel stojící u lávky přes dálnici zase zmiňuje vývoj těžby vápence na Berounsku. Na informační tabuli B4 se dozvíte o historii Králova Dvora a jeho současnosti. Kromě informačních desek bude na cyklostezce instalováno i pět velkých panelů s mapami. Dalšími trasou je odbočka z Berouna na Nižbor. Cyklostezka vede v tomto směru od autobusového nádraží přes novou dřevěnou lávku přes Vrážský potok, pokračuje přes rybí přechod nové vodní elektrárny, dále ulicí Na Hrázi až k novému mostu přes Berounku, který cyklisty i pěší dovede do oblasti zvané Na Ptáku. Odtud cyklostezka pokračuje po pravém břehu Berounky do Strádonic a Nižbora. Stezka spojuje Beroun také s královským hradem Karlštejnem a zříceninami hradů Žebrák a Točník. Cyklostezka Po stopách českých králů se stala součástí evropské sítě cyklotras EuroVelo 4, která prochází územím Francie, Belgie, Německa, ČR, Polska a Ukrajiny.

> Otevírací doba

celoročně

> Kontakt

Kraj: Středočeský kraj
Město: Beroun

> Komentáře