Digitální planetárium v Hradci Králové | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Digitální planetárium v Hradci Králové

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

V digitálním planetáriu v Hradci Králové, které vzniklo v těsné blízkosti hvězdárny, budete mít vesmír jako na dlani. Planetárium zároveň slouží i jako návštěvnické centrum pro popularizaci vědy a výzkumu. Objekt nového planetária ve tvaru kosmické lodi je propojen s budovou nynější hvězdárny. Jeho srdcem je kruhový sál s nakloněným hledištěm. Speciální projekční plocha má mít tvar polokoule a digitální projekční systém pokrývá několika projektory celou její plochu. Užijete si zde například pohled na průlet mezinárodní vesmírné stanice a pohled na Zemi očima posádky kosmické lodi. Zhlédnout zde lze prostorovou projekci hvězdné oblohy či videofilmy z dalších vědních oborů lidského poznání. Ve dvou podlažích kolem kruhového sálu jsou pak nainstalovány interaktivní expozice "Mikrosvět - makrosvět" a "Energie - její formy a přeměny". Jednotlivé části expozic předvádí nejdůležitější fyzikální jevy a jejich projevy v přírodních procesech a umožní pochopit pojem energie a poznání jejích přeměn. Expozici doplňuje meteorologická stanice a robotický dalekohled - exponát, který demonstruje možnosti pozorování oblohy se vzdáleným řízením. Nové digitální planetárium slouží také jako návštěvnické centrum pro popularizaci vědy a výzkumu. Zároveň poskytuje zázemí mladé generaci se zájmem o přírodní a technické obory s cílem zvýšení atraktivity studia na českých středních, vyšších odborných a vysokých školách s vazbou na vědecké a výzkumně aktivity. Prostory planetária jsou přizpůsobeny vozíčkářům a do jeho nabídky jsou zařazeny i zvláštní programy pro nevidomé a neslyšící s využitím speciálních pomůcek.

> Otevírací doba

leden - březen
středa - pátek 18:00 - 22:30
sobota 15:00 - 22:30
duben - srpen
středa - pátek 19:00 - 22:30
sobota 15:00 - 22:30
září - prosinec
středa - pátek 18:00 - 22:30
sobota 14:00 - 22:30

> Kontakt

Kraj: Královéhradecký kraj
Město: Hradec Králové
Ulice: Hvězdárna a planetárium, Zámeček 456/30
Telefon: 495 264 087 

> Komentáře