Dobrovické muzeum cukru | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Dobrovické muzeum cukru

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice připravilo pro návštěvníky čtyři expozice ve třech prohlídkových okruzích, které je možné kombinovat. V expozici cukrovarnictví si prohlédnete historii výroby cukru v českých zemích od jejích prvopočátků. K vidění jsou formy na cukrové homole, různé typy kostkového cukru, raznice na bridž kostky i obří kostka o hraně jeden metr. V Muzeu města Dobrovice projdeme dějinami od pravěku a prvního osídlení, které je demostrováno v expozici stavbou pravěké chýše z doby bronzové stavěnou původní technikou. Cestou přes středověk v Dobrovicevsi dojdeme až do 19. století v městečku Dobrovici. Jak se vyvíjela výroba lihu, jaké jsou její výrobní postupy nebo jaký je rozdíl mezi potravinářským a technickým lihovarem se dozví návštěvníci v expozici lihovarnictví. V expozici nechybí velký model lihovaru ani připomínka moderní technologie výroby bioetanolu. Expozice řepařství seznamuje návštěvníky s vývojem pěstování cukrové řepy v českých zemích, s jejím biologickým složením, šlechtěním, odrůdami i jejími škůdci. Vystaveny jsou zde vzorky osiv, modely řepy i pomůcky a nástroje potřebné k jejímu pěstování a ošetřování. Část výstavy je věnovaná i exotické cukrové třtině. Přístup do expozic je bezbarierový, hodně využíváno i dětskými kočárky, kterými tak můžete projet celé muzeum. Největším exponátem muzea je parní cukrovarská lokomotiva z 50. let 20. století s cisternou na melasu z konce 19. století. Pro malé návštěvníky je připraven tematicky zaměřený dětský koutek. Projít celý areál trvá minimálně 3 hodiny, je však prohlídky přizpůsobit, tzn. prodloužit i zkrátit. V sezóně je možné využít prohlídkový okruh do průmyslového závodu cukrovaru a lihovaru.

> Otevírací doba

po - ne 9 - 17 h (polední přestávka 12 - 13 h)

> Kontakt

Kraj: Středočeský kraj
Město: Dobrovice
Ulice: Palackého náměstí 2
Telefon: 326 374 211
E-mail: [email protected]

> Komentáře