Panoptikum a muzeum loutek | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Panoptikum a muzeum loutek

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Expozice figurín historicky významných osobností města Štramberka. V patře budovy Muzea loutek, č.p. 40 na štramberském náměstí, se sešli pod jednou střechou v životní velikosti, zadumaný jezuita Tanner v hradní světnici, inspirovaný Jaroněk u malířské palety, nadšený archeolog Maška v jeskyni Šipce i pan doktor Hrstka, sklánějící se právě nad modelem Štramberka. Tedy osobnosti, jejichž jména jsou již nesmazatelně zapsána do dějin města Štramberka. Expozice těchto latexových figurín, zdánlivě připomínajících figuríny voskové, nabízí pohled do temných dob středověku i malebné secese formou tvůrčí, dramatickou i půvabnou. Panoptikum je místo, které do svého děje vtáhne snad každého – děti i dospělé. Stálá expozice Panoptika zahrnuje celkem pět samostatných scén. Každá z nich má své originální specifické pojetí. První z nich přináší atmosféru nelítostného boje Tatařínů pod vrchem Kotoučem. Tatařín, ač latexový, působí asi stejně zlověstně jako za dávných časů. Autorem malovaných výjevů a scenérií Štramberka i okolí je Josef Odráška, ostravský malíř, grafik a pedagog. V další části expozice vaše zraky spočinou na vážné tváři jezuitského provinciála Matěje Tannera, který se právě chystá k napsání dalšího řádku svého spisu. Možná je to historie k hoře Olivetské, možná překlad Těžkého soudu? Před vámi se dále bude odvíjet příběh secesního malíře Bohumíra Jaroňka, obklopeného autorovými dřevoryty i rozmalovaným obrazem, který už Jaroněk nedokončí… ale další mistrovy originály je pak možné shlédnout v nedaleké Jaroňkově galerii. V Panoptiku potkáte také významného vlastivědného nadšence Adolfa Hrstku, který se ve svých úvahách a snech často zabýval úpravami štramberského hradu. Do jaké míry byly obrozené představy tohoto neúnavného propagátora Štramberka realizované, se můžete přesvědčit sami podrobným zkoumáním makety města i kopie plánu na přestavbu štramberského hradu z roku 1904, jež jsou součástí expozice. Panoptikum vám také zprostředkuje osudový okamžik archeologického nálezu učitele Karla Jaroslava Mašky. Ten latexový právě objevil čelist neandrtálského dítěte ve velikosti, která původní celosvětově uznávaný nález archeologa Mašky přesahuje. Raritou je ukázka originálu mamutí stoličky. Technika výroby latexu ve formě je běžná pro všechny větší filmové ateliéry. A ani štramberské figuríny nevznikaly jinde než ve slavných filmových ateliérech Barrandov, pod rukama profesionálního kostyméra Tomáše Kuchty – který nejednou pracoval i pro filmové ateliéry Hollywoodu.

> Otevírací doba

Út-Ne,svátky: 10:00-17:00

> Kontakt

Kraj: Moravskoslezský kraj
Město: Štramberk
Ulice: Náměstí 40
Telefon: 725 702 527
E-mail: [email protected]

> Komentáře