Zámek Spálené Poříčí | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Zámek Spálené Poříčí

> Otevřeno

duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen

> Hodnocení

5  (1x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Renesanční zámek byl postaven r. 1617 Adamem Vratislavem z Mitrovic na místě gotické tvrze. Dnes je využíván pro potřeby střední školy. Za zhlédnutí stojí slavnostní síň s původním renesančním stropem, národopisné muzeum, renesanční pískovcové portály i 2 rozsáhlé parky s romantickým altánkem. Z doby renesance je dochovalá sgrafitová výzdoba nádvoří a 2 unikátní pískovcové portály. Na chodbě severního křídla zámku byly objeveny kresby a nápisy pravděpodobně ze 17. a 18. století. V koncertním sále byl objeven a zrestaurován původní dřevěný kazetový strop se stopami ohoření při velkém požáru města v r. 1620. V 18. století koupila zámek Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze, která jej vlastní dodnes (s přestávkou po 2. sv. válce, kdy byl zestátněn). V r. 1756 byl zde dokonce uložen svatovítský poklad. V 19. století byl zámek doplněn novogorickou věží s hodinami. V r. 1949 bylo panství včetně zámku znárodněno, nábytek i další cennosti nenávratně zmizely a vlastní zámek byl těžce znehodnocen přestavbou na byty. V zámku působil lesní závod a po jeho odstěhování do nových prostor v 80. letech nastalo rychlé chátrání. Od r. 1990 je zámek postupně opravován z prostředků Programu regenerace městských památkových zón, obnovu zajišťuje město. Zámek se stal přirozeným centrem města, konají se zde nejrůznější kulturní akce - koncerty, letní kino, filmové festivaly, historické slavnosti a mnoho dalších. U zámku začíná naučná stezka Hvížďalka, která vás po 2 km dovede k malebnému rybníku.

> Otevírací doba

dle webu

> Kontakt

Kraj: Plzeňský kraj
Město: Spálené Poříčí
Ulice: náměstí Svobody 1
E-mail: [email protected]

> Komentáře