Hrad Střekov | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Hrad Střekov

> Fotogalerie

> Otevřeno

duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen

> Hodnocení

3.7  (3x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Majestátný Střekov se vypíná na černé skále, čnící z hladiny Labe do výšky sto metrů. Za deštivých nocí se prý po útesu škrábe duch mladé dcery hradního pána, která se zde kdysi hlubokým skokem rozloučila se životem. Hrad Střekov je jednou z nejvýraznějších dominant Ústí nad Labem a labského údolí. Vypíná se na temeni mohutné znělcové skály, vysoko nad tokem řeky Labe. Jeho výrazná poloha a romantický vzhled inspirovaly řadu světových, českých i regionálních umělců. První zmínka o hradu pochází z roku 1319, kdy se český král Jan Lucemburský rozhodl postavit nad řekou Labe strážní stanici, která by zajišťovala bezpečnost labské plavby a plnila funkci celnice. Požádal o to jistého Pešíka z Veitmile. Ačkoliv byl hrad královským majetkem, přímé řízení hradu přenechával král šlechticům, kteří měli hrad v užívání. V držení hradu se střídala řada šlechticů, někteří z nich o něj vedli mezi sebou ozbrojené střety. Koncem 16. století se stal jeho majitelem šlechtický rod Lobkowiczů. Těžké rány hrad Střekov utrpěl za válek v 17. a 18. století. Ožil teprve v 19. století v období romantismu a s rozvojem turistiky. Vznikla tu výletní restaurace a svou návštěvou poctila hrad řada významných osobností. Například hudební skladatel Richard Wagner, který v romantických zákoutích prastaré zříceniny hledal múzu, se zde zahalil do prostěradla a shlížel do údolí na rozložité Ústí. Nakonec složil báseň, jež se později stala podkladem pro libreto známé opery Tannhäuser. Nebyl však jediným umělcem, který tady hledal a našel inspiraci. Střekov učaroval Karlu Hynku Máchovi, Johannu Wolfgangu Goethovi a Karlu Mayovi. Stačí jediná návštěva a hrad se dostane pod kůži i vám. Zachovalé kamenné zdi se střídají z rozbořeným opevněním, které jen v obrysech naznačuje, jak majestátná kdysi tato stavba, vystavěná za účelem chránit labskou obchodní stezku, byla. Turisté ocení vynikající jídlo ve zdejší gotické restauraci a terasu s výhledem na malebné kopce Českého středohoří.

> Otevírací doba

dle webu

> Kontakt

Kraj: Ústecký kraj
Město: Ústí nad Labem
Telefon: 475 330 682
E-mail: [email protected]

> Komentáře