Zámek Jemčina | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Zámek Jemčina

> Otevřeno

duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Národní kulturní památka stojí nedaleko řeky Nežárky při jihovýchodním okraji rozsáhlého Jemčinského polesí. Zámek proslavila rozsáhlá obora, místo pompézních honů, na které se sjížděla šlechta ze všech koutů Rakousko-Uherské monarchie. Lovecký zámek s kaplí sv. Jana Nepomuckého nechal roku 1790 vystavět hrabě Prokop Vojtěch Černín podle projektu architekta Anslema Luraga. Kaple je 19 m vysoká a svou freskovou výzdobou představuje nejcennější část zámku. Původně na místě zámku stával hřebčinec, ke kterému nechali Černínové přistavět zámek. Velké náklady si vyžádala rozlehlá obora, kam se, většinou v podzimních měsících, sjíždělo panstvo z celé monarchie. Především Jan Rudolf Černín proslul pořádáním tzv. parforsních honů – štvanice na předem odchyceného a ze schránky vypuštěného jelena nebo daňka, který se snažil uprchnout smečce psů. Psi však jeho stopu pozorně sledovali a hnali ho do té doby než padl vyčerpáním. Šlechta vše pozorovala z koňského hřbetu. Ke zcela vysílenému zvířeti poté přišel pořádající šlechtic a probodl jej tesákem. V pozdějších letech bylo nakonec vyplašené zvíře navráceno zpět do původního prostředí. V době největšího rozkvětu zámku zde bylo chováno 64 klisen, 8 hřebců a smečka 160 speciálně vycvičených psů. Pestrý život na zámku v době konání honů zaznamenal lesmistr Jiří Wachtel a právě tyto zápisky posloužily Aloisu Jiráskovi k sepsání povídky Záhořanský hon. Veselý život na Jemčině skončil 26.7. 1822, kdy se nad oborou přehnala vichřice a v několika okamžicích velkou část lesa zničila. Zámek postupně ztrácel svou pozici a roku 1923 jej včetně polesí převzal československý stát. Později v zámku sídlila armáda, která sem umístila útvar raketového vojska. V roce 2002 zahájil nový majitel celkovou rekonstrukci a již v následujícím roce byl zámek opět otevřen veřejnosti. Zámek Jemčina nabízí prohlídkovou trasu, kde se seznámíte s historií Jemčiny, dozvíte se více o parforsních honech, historii raketového vojska na zámku, navštívíte konírnu, prohlédnete si unikátní dřevenou konstrukci jízdárny, čestný dvůr, zámeckou kapli, bunkr velitelského stanoviště raketového vojska a expozici loveckých trofejí . Mimo prohlídkový okruh se můžete na zámku ubytovat, ochutnat české speciality v zámecké restauraci nebo oslavit v nevšedním prostředí životní jubileum či uzavřít sňatek. V zámeckém okolí se nabízí možnost rybaření, sběru hub a borůvek, sportovně ladění návštěvníci mohou zkusit sjíždění řeky Nežárky i Lužnice.

> Otevírací doba

dle webu

> Kontakt

Kraj: Jihočeský kraj
Město: Jemčina
Ulice: Jemčina 1
Telefon: 724949122
E-mail: [email protected]

> Komentáře