Hrad Špilberk | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Hrad Špilberk

> Otevřeno

duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Jednu z hlavních dominant města představuje hrad Špilberk. Už z dálky nelze přehlédnout kopec porostlý zelení s mohutnou pevností na vrcholku. Hrad byl založen ve 13. století jako zeměpanské sídlo. Postupem času se úloha Špilberku měnila. Z pevnosti, kde nejprve přebývala moravská markrabata, se stalo nejtěžší vězení rakouské monarchie. V posledních čtyřiceti letech je Špilberk sídlem Muzea města Brna. Hrad je dějištěm mnoha kulturních akcí, mezi nejvýznamější akce patří: Brněnské shakespearovské dny – divadelní představení, Brněnské kulturní léto – hudební a divadelní představení, historický šerm, Mezinárodní hudební festival Špilberk – koncerty vážné hudby, Šermířský festival – historický šerm. Historie Hrad byl postaven ve 13. století. Jako první stavba byla postavena mohutná obytná válcová věž. Na druhé straně hradu vznikl gotický palác s hranolovou věží a kaplí sv. Jana Křtitele. Byla zde vyhloubena studna hluboká přes 100 metrů. Ve 14. století se hrad stal sídlem lucemburských markrabat. Roku 1560 koupilo Špilberk město, ale za účast na protihabsburské rebelii mu byl opět odebrán. Od té doby je majetkem státu. Hrad několikrát posloužil i při obraně města – roku 1645 proti Švédům a roku 1742 proti Prusům. V průběhu 18. století se přeměnil na barokní pevnost s kasárnami a vězením, označovaným jako „žalář národů“. V 17. století se stal vězením vojenským, později pro kriminálníky a od 18. století také pro šlechtu, vyšší úředníky a další trestance. Místem hrůzy byl Špilberk i za nacistické okupace. Roku 1962 byl prohlášen za národní kulturní památku. V současné době slouží výstavním účelům Muzea města Brna. Pro návštěvníky jsou přístupné mj. podzemní kasematy s mučírnou a skřipcem a kobky známých vězňů – barona Trenka, loupežníka Babinského aj. Kasematy vstupné: - plné vstupné 70 Kč - snížené vstupné 35 Kč - rodinné vstupné (2 dospělí + 1 až 4 děti do 15 let) 150 Kč rozhledna: - plné vstupné 30 Kč - snížené vstupné 15 Kč - rodinné vstupné (2 dospělí + 1 až 4 děti do 15 let) 65 Kč

> Otevírací doba

dle webu

> Kontakt

Kraj: Jihomoravský kraj
Město: Brno
Ulice: Špilberk 210/1
Telefon: 542123616
E-mail: [email protected]

> Komentáře