Vídeň není jenom Pratr - II. díl | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Vídeň není jenom Pratr - II. díl

Naše kolegyně Petra vyrazila s kluky do Vídně. A protože má plno zážitků a tipů, které se vám mohou při cestování po rakouské metropoli hodit, sepsala je. Přinášíme vám očekávaní druhý díl kam s dětmi ve Vídni aneb Vídeň není jenom Pratr. 

Přesun za uměním do Albertiny

Teď nastala část programu, kterou jsem si víceméně prosadila a nejvíce užila já. Návštěva slavné galerie Albertina, která sídlí v majestátním paláci v srdci Vídně. Už když jsme vystoupili v centru z metra a kráčeli kolem státní opery, dýchala na nás atmosféra habsburské monarchie, která se může někomu zdát kamenná a studená.

Každopádně v galerii byla situace, co se týká počtu návštevníků v porovnání s akváriem zcela opačná. V klidu jsme si zakoupili lístky  - dospělý  13 Euro a děti zdarma. Těm jsme ovšem pořídila za 3 euro audio/guide – sluchátka, kde se dala zvolit čestina. O popisky a vyprávění k obrazům bylo postaráno.

Věděla jsem, že déle než nutnou dobu děti v galerii neudržím, proto jsme se u každého z obrazů nezastavovali na déle než nutnou dobu, vlastně jsem nechala jít kluky vlastním tempem a já jenom vnímala krásu, originalitu, symfonii tvarů a barev. Kluci se na podezřele delší dobu zastavili u obrazu Hlava koně a Koupající se dámy ve vaně – vyprávění k obrazu si pouštěli několikrát za sebou. No co, jedná se o umění, ne?

Katedrála svatého Štěpána

Když už jsme byli v centru, pěšky se prošli ke gotické chloubě Vídně, katedrále sv. Štěpána. Každý jsme si zapálili svoji svíčku, pomodlili se Andělíčku můj strážníčku a zase metrem domů.

Technické muzeum

Vrchol našeho výletu nás teprve čekal. V neděli jsme měli naplánovanou návštěvu Technického muzea. Ohromeni jsme byli již při příchodu velkorysými prostorami. Jedná se o budovu s prosklenou střechou a čtyřmi oválnými poschodími.

V každém poschodí by dalo strávit několik hodin. V přízemí kluky nejvíce zaujala potrubní pošta, pouštěli si plyšového medvěda tolikrát, že obsluhující pán už začal být nervózní. Přízemí bylo plné exponátů, na které si děti mohly sáhnout, odzkoušet, pochopit jejich význam v běžném životě. Vyzkoušeli jsme si, proč se například těžký náklad převáží po kolejích snadněji než po silnici, jak se ovládá a jezdí na vozíku pro handicapované, jak funguje kineziologie lidského těla, účinky různých fyzikálních zákonů…

Další patra byly věnovány různým tématům: železniční dopravě, automobilové a letecké dopravě, těžkému průmyslu, vodním zdrojům, průmyslu…

Mají to tam prostě “vymakané”. U každého odvětví bylo vidět propojení s praktickým užitím tak, aby to děti a mnohdy i rodiče pochopili. 

Potěšilo mě, že i Česká republika zde zanechala svoji stopu. A to v podobě koše od létajícího balonu českého výrobce, který je zavěšen v prostoru a vy do něj můžete po male lávce projít a bezpečně se pohoupat několik metrů nad zemí.

Na Technické muzeum si dejte celý den, vsadím se, že každý si tam najde to co ho zaujme, pobaví, poučí nebo potěší. Já bych doporučila výlety do muzea školám jako povinnou učební pomůcku. Nejsou to zbytečně investované peníze. Dospělý zaplatí za vstup 13 euro a děti jsou zdarma.

Takže, muzeum můžeme Vídni závidět, ale co mě teda zklamalo, bylo jídlo a restaurace. Docela jsem se těšila, že nebudu muset vařit, že si dáme někde v pěkném bistru dobrou polívku, sendvič, já dobré kafe. Ale chyba lávky, pokud nechcete jít do mega drahé “posh” restaurace, zbývá tu pak nespočet kebabů, asia foodů nebo bister z řetězců. Rakušané prostě útulné a zdravé restaurace neumí, nebo ano, ale my jsme na žádnou takovou nenarazili.

Každopádně zápis v Matějovém kulturním deníku z výletu do Vídně na konci byl …Moc se mi to lýbilo…tak asi dobrý.

Petra Matěj Filip

Kam vyrazili ve Vídni nejdřív je dočtete ve Vídeň není jen Pratr - I.díl. 

Pokud máte i vy zážitky, tipy, chcete napsat o svých zkušenostech kam s dětmi nebo kam s dětmi raděj ne, rádi vaše články, sloupky, blogy či recenze zveřejníme. Napište nám do redakce (kontakty najdete na webu v sekci O nás), budeme se těšit. 

25. 4. 2017



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře