Rozhovor s Lucií Foretovou, majitelkou Veselé kavárny v Brně | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Rozhovor s Lucií Foretovou, majitelkou Veselé kavárny v Brně

Dnešní článek je rozhovorem s majitelkou dětské kavárny v Brně, která nese název Veselá kavárna. Veselou kavárnu jsme vám již představovali v rámci naší soutěže o lístky na koncert Kašpárka v rohlíku. Nyní máte možnost dozvědět se o jejím vzniku a fungování ještě více. Lucie Foretová odpovídá na naše zvídavé otázky :).

Jak Vás napadlo vybudovat v Brně kavárnu speciálně určenou pro maminky s dětmi?

Přirozeně, když jsem měla první dítě, zjistila jsem, že mi podobné služby chybí. V podstatě by se dalo říct, že jsme to začali dělat sami pro sebe a pro naši dceru. Naivní představa, že to bude zajímavé zpestření k mateřské, pak vedla k tomu, že jsem se do dětské kavárny s nadšením pustila. Dnes už vím, že takto to fungovat nemůže a jak vidím kolem sebe, velká část konkurenčních podniků na tomto i velmi rychle končí. Firmu nelze dělat pro zábavu nebo napůl. Navíc maminky jsou jedny z nejnáročnějších klientů. Jsou velmi citlivé na ceny (protože peněz na mateřské není moc) a zároveň mají vysoké požadavky na kvalitu poskytovaných služeb, hygienu a bezpečnost svých dětí. Investujeme každoročně velké peníze do oprav a obnovy kavárny. Děti totiž umí zlikvidovat i hračky a zařízení, o kterých výrobce tvrdí, že jsou naprosto nezničitelné. Musíme tedy neustále velmi dobře počítat.

Proč jste vybrala zrovna lokalitu Řečkovic?

Nechtěla jsem budovat nic v centru města, kde jsou jednak vyšší nájmy a navíc problémy s parkováním. V Řečkovicích vidíme potenciál poměrně velkého sídliště a zároveň je to velice dobře dostupná lokalita i pro zbytek Brna. Překvapuje nás neustále, z jaké dálky k nám lidé jezdí. Máme pravidelné návštěvníky i z měst vzdálených přes 30 kilometrů od Brna, čehož si moc vážíme.

Jak vznikal název kavárny?

Chtěli jsme český název, protože "kofí" a "bejby" je okolo nás hodně a někdy ani provozovatel sám neví, jak se to píše. Na co jsme moc pyšní, je naše logo - kávový smajlík, které jsme si vymysleli s manželem úplně sami a které jak dospělí, tak děti vnímají velice pozitivně. Bohužel jsme ale už řešili i snahu o zneužití našeho názvu od konkurence, proto jsme přistoupili i k registraci jak názvu, tak značky. Nikdy bychom nečekali, že s dětskou kavárnou zažijeme konkurenční boje hodné nadnárodních korporací.

Co vše kavárna maminkám s dětmi nabízí?

Veselá kavárna nabízí především nekuřácké a čisté prostředí pro maminky, tatínky a jejich děti. V centru kavárny je velký herní kout s množstvím hraček a prolézačkou. Okolo herního koutu jsou pak rozmístěny stoly, umožňující rodičům užívat si kavárenské pohody a přitom mohou neustále bezpečně sledovat své hrající si děti. Na kraji herního koutu jsou malé stolky a židličky, kde děti malují, vybarvují omalovánky, skládají, modelují nebo si prohlíží knížky. V samostatném rohu je umístěn velký bazén s barevnými kuličkami. Máme samozřejmě i přebalovací pult s plenami a ubrousky, stejně jako židličky, nočníky a jiné dětské vybavení. Mimo kavárenský provoz nabízíme možnost uspořádat oslavu a o víkendu dětská divadelní představení.

Na jaké akce se mohou rodiče s dětmi v nejbližší době těšit?

Aktuálně se rozjíždí další divadelní sezóna. Dětská divadelní představení jsou od října do května nedílnou součástí víkendů v naší dětské kavárně. Program toho co a kdy se děje najdete na našem webu http://www.veselakavarna.cz/. Vrcholem letošního podzimu je pak koncert skupiny Kašpárek v rohlíku, který pořádáme v sobotu 19. 10. v 16 hodin v brněnském klubu Fléda. Plánů do budoucna máme spoustu, ale stihnout se nedá všechno.

Provoz kavárny Vám jistě zabere spousty času. Ale přeci jen - co ráda děláte ve volném čase?

Hrozně rádi cestujeme, takže pokud to dovolí čas a finance, vyjíždíme po naší republice i do zahraničí. S dětmi je to někdy složitější, ale snažíme se vždy zařadit i pro ně hodně atrakcí nebo vhodných míst a tím si samozřejmě vozíme inspiraci také pro naši pro kavárnu.

Co byste poradila maminkám, které se chtějí vrhnout do podnikání, ale brání jim v tom ten prvotní impuls rozhodnutí.

Myslím si, že otevření vlastního podniku není impulzivní jednání. Měl by mu předcházet rozvážný proces plánování a počítání. A když se podnik chystá otevřít maminka, je to proces o to složitější. Ať se nám to líbí nebo ne, nerozhodujeme se totiž už jenom samy za sebe. Je to rozhodnutí, které buď pozitivně, nebo i negativně ovlivni fungování cele rodiny. Za zásadní proto považuji takový záměr důkladně prodebatovat s rodinou (s partnerem i s dětmi). V mém případě se v těchto debatách nejen utvrzovala moje chuť kavárnu otevřít, ale formoval se také výjimečný vztah mé rodiny k mému podniku. Díky tomuto dobrému základu zvládáme společně každodenní problémy a starosti s podnikáním. A společně si také užíváme velké potěšení, které nám Veselá kavárna přináší.

Redakce Kam s dětmi a Lucie Foretová

24. 9. 2013



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře