IGRÁČEK v beskydském muzeu jako Zbojník Ondráš | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

IGRÁČEK v beskydském muzeu jako Zbojník Ondráš

Muzeum Beskyd zahájí 24. června tohoto roku putovní výstavu Fenomén IGRÁČEK, která potrvá až do 12. září. Návštěvníci se mohou těšit nejen na historické i moderní podoby osmicentimetrové postavičky české hračky IGRÁČEK, ale i na informace o jeho výrobě. A také na unikátně ztvárněného IGRÁČKA v podobě Zbojníka Ondráše, kterého speciálně pro výstavu v Beskydech vyrobil historik a modelář Miroslav Svoboda.

Figurka Ondráše, nejslavnějšího slezského zbojníka, připomene dětem i všem příchozím dění okolo této legendární postavy. Ve Slezsku a na Valašsku se o něm vyprávělo mnoho pověstí a váží se k němu i lidové písně a lašský mužský tanec „Ondrášův skok“. Inspiroval také mnohé české a polské spisovatele a básníky  jako například Petra Bezruče, malíře Albína Poláška nebo hudební skladatele Ilju Hurníka jako námět k baletu Ondráš 1950 a Václava Kašlíka k opeře Zbojnická balada 1948. Ondrášovy rodné Janovice každoročně pořádají folklórní Ondrášovské slavnosti. 

 

„S velkou radostí oznamujeme světu, že se Muzeum Beskyd opět otevřelo a nabízí své klenoty široké veřejnosti. Velice rádi bychom pozvali děti a jejich rodiče i prarodiče a všechny školy a školky k nám do muzea na putovní Výstavu Fenomén IGRÁČEK, který se tentokrát představí jako Zbojník Ondráš. Ten je neodmyslitelně spjatý s frýdeckým zámkem, sídlem Muzea Beskyd Frýdek-Místek. Jedna z pověstí říká, že měl pletky s hraběnkou frýdeckého zámku. Její manžel na nevěru přišel, nechal zbojníka zatknout a zabít. Jeho duch prý potom zůstal uvězněn na zámku,“ uvádí Karolina Bobková, náměstkyně ředitele Muzeum Beskyd Frýdek-Místek. „Dětského návštěvníka jistě potěší také výstava věnovaná školní docházce v letech minulých. No, a protože si děti tento rok moc školy neužily, budou si moci vyzkoušet, jak se učívalo za dob našich babiček a dědečků. V létě zase přivítá milovníky automobilového závodu Rallye Dakar výstava věnovaná „Tuaregu z Frenštátu“, samotnému Karlu Lopraisovi,“ dodává Karolina Bobková.

                            

 

Stálé expozice muzea Beskyd

“Beskydy – příroda a lidé“ – záměrem expozice je ukázat propojenost přírody a lidské činnosti.Jak příroda utvářela lidský život a způsob obživy, a také jak lidská činnost ovlivňovala a ovlivňuje beskydskou přírodu. Expozice provází návštěvníka tak, jak lidé do přírody a do hor míří – od města a městského života až po nejčistší přírodu a její ochranu. Cestou seznamuje s důležitými momenty z historie, etnografie, geologie, botaniky, zoologie, mineralogie a dalších oborů, které dohromady utvářejí celkovou mozaiku Beskyd.

                             

“Zámecký okruh“ - prohlídková trasa frýdeckého zámku nabízí zrekonstruovaný Rytířský sál s 35 erbovními obrazy slezské šlechty, zámecké interiéry instalované v reprezentačních prostorách zámku, vyhlídkovou věž gloriet, kapli sv. Barbory a další zajímavosti. Součástí Zámeckého okruhu je v letních měsících návštěva ledovny v zámeckém parku.

                             

 


15. 6. 2021



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře