Ferda Mravenec slaví devadesátiny | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Ferda Mravenec slaví devadesátiny

Kdo by neznal Ferdu Mravence!
Nesmrtelnou postavičku Ondřeje Sekory, která na svět přišla přesně před devadesáti lety.

 

Ferda Mravenec slaví devadesátiny; výstava ve Ville Pellé připomene jeho tvůrce Ondřeje Sekoru

Před devadesáti lety otiskly Lidové noviny první epizodu obrázkového seriálu Ferda Mravenec. Autora legendární komiksové postavičky, českého spisovatele, novináře, kreslíře a ilustrátora knih pro děti Ondřeje Sekoru při té příležitosti připomene výstava v pražské Galerii Villa Pellé. Jejím základem jsou originály Sekorových slavných i méně známých knižních ilustrací, jeho novinové kresby a karikatury, ale i loutky vytvořené podle Sekorových návrhů. „Ondřej Sekora je několika generacím čtenářů znám především jako ilustrátor a kreslíř. Knížky s legendární postavou Ferdy Mravence a jeho přátel jsou zastoupeny ve většině rodinných knihoven, známé jsou i filmové adaptace. Přesto jsme chtěli Sekorovo dílo představit nově a současně s použitím interaktivních prvků tak, aby byla naše výstava zajímavá pro malé návštěvníky i jejich prarodiče. S tímto typem výstav máme u nás v galerii bohaté zkušenosti a pevně věřím, že vzbudí zájem u laické i odborné veřejnosti. K vidění totiž budou vedle Sekorovy ikonické tvorby i jeho takřka neznámá díla,“ říká Vladana Rýdlová, ředitelka Galerie Villa Pellé. Výstava s názvem Ondřej Sekora - známý i neznámý bude veřejnosti přístupná od 28. února do 14. května 2023.

 

Vizuálně atraktivní a informacemi nabitá podívaná pro všechny generace vznikla ve spolupráci s Moravským zemským muzeem a obsahuje výpůjčky z bohatých fondů několika sbírkotvorných institucí, ale i od soukromých sběratelů. Výstava reflektuje všechny důležité autorské polohy Ondřeje Sekory, který nezanechal stopu jen v dějinách české žurnalistiky a literatury pro děti a mládež, ale i v oblastech sportu, divadla, audiovizuálních médií a komiksu. Návštěvníci Villy Pellé se tak mohou těšit na Sekorovy ilustrace s ikonickou postavu sympatického mravence s červenou puntíkovanou mašlí kolem krku, ale i na dokumenty vztahujícími se k jeho dalšímu novinářskému působení. Překvapivé jsou ukázky scénografických projektů a také Sekorova soukromá malířská tvorba, jejíž nejzajímavější část byla inspirována dílem francouzského výtvarníka Henriho Rousseaua. 

 

Sekorův obrázkový seriál Ferda Mravenec začal v Lidových novinách vycházet 1. ledna 1933. Původní komiksy obsahovaly i dosti drastické válečné scény a teprve v jejich následné prozaické úpravě získal Ferda svou definitivní podobu, která je dětem dodnes blízká. Úspěch knížek s Ferdou Mravencem mu otevřel dveře ke spolupráci s divadlem, rozhlasem a filmem. V letech 1941-1942 byl ve filmových ateliérech ve Zlíně v režii Hermíny Týrlové natočen první filmový Ferda Mravenec. V té době už byl Ondřej Sekora bez práce, výpověď z Lidových novin dostal kvůli židovskému původu své druhé manželky Ludmily Roubíčkové a sám byl na konci války internován v pracovním táboře. Po okupaci spoluzakládal satirický týdeník Dikobraz a v časopise Mateřídouška se vrátil k obrázkovému seriálu o Ferdovi. Od počátku 50. let byl ve svobodném povolání a věnoval se především knižní tvorbě. V roce 1964 prodělal mozkovou mrtvici, která ukončila jeho umělecké aktivity. Zemřel 4. července 1967.

                 

Výstava Ondřej Sekora - známý i neznámý, která představí Ondřeje Sekoru jako malíře, ilustrátora, redaktora a autora loutek, proběhne v Galerii Villa Pellé od 28. února do 14. května 2023. Více informací na www.villapelle.cz. 

 

Doprovodný program k výstavě ONDŘEJ SEKORA – ZNÁMÝ I NEZNÁMÝ

Komentované prohlídky s kurátorem

21.3. od 18:00

18.4. od 18:00

4.5. od 18:00

 

Tvůrčí dílny pro děti

Během tvůrčích dílen k výstavě prozkoumáme bohatou tvorbu Ondřeje Sekory z pohledu všech jeho profesí a talentů. Vžijeme se do role ilustrátora, animátora, redaktora nebo loutkaře. Společnost nám u toho bude dělat sám Ferda Mravenec!

 

12. 3. 2023 od 14:00

Kdo bys byl, kdybys byl broukem?

Na první tvůrčí dílně budeme poznávat a pozorovat brouky. Dozvíme se více o životě hmyzu, který inspiroval Sekoru k vytvoření postavičky Ferdy Mravence a jeho přátel. Poté se ponoříme do světa fantazie a budeme si představovat, jak bychom vypadali, kdybychom byli broukem.

 

26. 3. 2023 do 14:00
Loutky, hýbejte se!

Máte rádi divadlo? Na této tvůrčí dílně budeme objevovat taje stínového divadla a oživíme originální postavy brouků. Těšit se můžete na práci se světlem, stínem a vlastnoručně vyrobenými loutkami. Z premiéry vzniklého představení pořídíme záznam.

 

23. 4. 2023 od 14:00

Ferdo, poběž se podívat!

Hlavní postava Ferdy Mravence u nás nesmí chybět. Na této dílně si nakreslíme vlastní postavičku a pomocí praxinoskopu ji oživíme a naučíme se základy animace. Že nevíte, co je praxinoskop? Jedná se o jedno z prvních zařízení pro zobrazování pohyblivého filmu. Tak neváhejte a přijďte si vyzkoušet práci animátora! 

 

7. 5. 2023 od 14:00 

Staň se redaktorem jako Ondřej Sekora

Snili jste někdy o tom, že se stanete redaktorem nebo redaktorkou? Teď je ta správná příležitost! Do redakce galerijních novin hledáme redaktory a redaktorky, kteří nám pomohou vytvořit rubriky ze světa kultury nebo sportu a napsat články o výstavě. Z dílny si každý odnese výtisk novin se svým originálním příspěvkem.

 

 

20. 2. 2023



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře