Světový svátek hudby v Českých Budějovicích a Budějcký klimpr | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Světový svátek hudby v Českých Budějovicích a Budějcký klimpr

V Českých Budějovicích dostanou obyvatelé opět možnost projevit své muzikální nadání, ukázat veřejnosti skryté vlohy nebo si jen tak zahrát pro pohodu. To je možné od 1. – 30. června díky historickému pianinu vedle prodejny PEKAST u DK Metropol.

Budějcký klimpr je nedílnou součástí programu Světového svátku hudby v Českých Budějovicích, který vznikl ve Francii a v současné době se ho účastní 120 zemí na pěti kontinentech. Muzikanti by měli v den letního slunovratu přibližovat hudbu lidem a hrát v parcích, na ulicích či náměstích. To je i hlavním motorem celé akce, která je především oslavou hudby a svobody. Součástí této události je právě i Budějcký klimpr, který se inspiroval uměleckým projektem pianin na ulici „Play Me, I’m Yours“ umělce Luke Jerrama. „Na pianino může hrát každý kolemjdoucí denně od 8:00 do 20:00, jen je potřeba dodržovat pár základních pravidel. Například, že pianino by mělo zůstat na svém místě a klaviatura by měla být otevřená pouze po dobu hraní. Budeme moc rádi, pokud se zapojí co nejvíce lidí a zahrají si pro radost, sobě i druhým“, upřesňuje Josef Korda.

“Vzhledem ke stáří pianina a povětrnostním podmínkám může pianino znít trochu „honky tonky“. Tím a ničím dalším se nenechte odradit. Budeme se těšit z každého vašeho tónu o to víc, když se o něj podělíte na sociálních sítích s #svetovysvatekhudby a #Budejckyklimpr“, dodává pořadatel Josef Korda. Pokud bude o hraní zájem, plánuje Josef Korda v příštím roce rozšíření o další pianina.

                                 

Světový svátek hudby v Českých Budějovicích

Začátkem léta České Budějovice ožijí hudbou! Různé hudební žánry, známé i méně známé písně a interpreti, venkovní prostory historického města a dlouho očekávaná zábava.

Všechny tyto prožitky chce zajistit kulturní akce nazvaná „Světový svátek hudby“ jako součást události, která se             

slaví po celém světě od roku 1982 pod názvem Fête de la Musique vždy 21. června. Pořadatelé jihočeského svátku hledají zájemce k účasti na programu! Pořadatelé akce, Josef Korda spolu s Francouzskou aliancí v Českých Budějovicích, připravují na den letního slunovratu, 21. června 2021, hudební vystoupení v centru Českých Budějovic. Program však začne již v pátek 18. 6. a pokračovat bude přes víkend až do pondělí.

O Svátku hudbySvátek hudby začal díky Maurice Fleuretovi, který byl jmenován ředitelem hudby a tance francouzským ministrem kultury Jackem Langem v říjnu 1981. Následující rok byla provedena studie o kulturních zvycích Francouzů, která odhalila, že 5 milionů Francouzů a 50% mladých Francouzů hrálo na hudební nástroj.Ve Francii se každoročně u příležitosti Svátku hudby pořádá 18 000 koncertů. Ať už jsou na ulici, v parku, na náměstí, na balkoně bytu, na střeše budovy, na pódiu či bez něj, s nástroji nebo pouze á capella. Dnes svátek sdružuje přibližně 5 milionů amatérských hudebníků a zpěváků a téměř 10 milionů diváků.


Na základě svého neuvěřitelného úspěchu se Svátek hudby rychle stal mezinárodní. Nyní se koná vždy 21. června ve zhruba 120 zemích na 5 kontinentech.

3. 6. 2022



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře