Světový den objímání | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Světový den objímání

Každý způsob objetí vyjadřuje něco jiného. Některé je letmé, jiné pevné, další zase vřelé, nebo naopak chladné. Objímání je každopádně pro lidi velmi přínosné.

                                 

Během objetí je do lidského těla vylučován hormon oxytocin, přezdívaný „hormon lásky“, jež posiluje optimismus, vzájemnou důvěru i sebevědomí, snižuje stres, pocity úzkosti i krevní tlak. Objetí také zvyšuje odolnost vůči infekcím a chladu, a zmírňovat příznaky nemocí.

Navíc je prokázáno, že většině z nás chybí blízkost. Když si má malá opička vybrat, jestli se přitulí k maketě opice s jídlem nebo k úplně stejné maketě, jen obalené kožešinou, vybere si tu ji. Potřeba přitulení se je důležitá pro nás všechny, děti nevyjímaje.

„Spousta věcí zvládne rozzářit den.
Ale jen málo ho zvládne rozzářit tolik,
jako pevné objetí od správného člověka
a pocit věcného bezpečí.“
neznámý autor

Léčivé objetí nabíjí naše tělo a živí naši duši. Když tuto výživu nemáme, hledáme si ji jinak. Začneme se přejídat, najdeme si nějakou jinou závislost nebo se „jen“ budeme hádat nebo si vyčítat i to, co by jinak bylo nepodstatné.

O tom, že objímání je mimořádně důležité pro všechny, ale z našich životů se nejen vlivem pandemie bohužel vytrácí, je i Mezinárodní den objímání, který si od roku 1986 připomínají lidé po celém světě vždy 21. ledna.

Pokud jste tedy dnes ještě nikoho neobjali, měli byste to napravit. Obejměte toho malého rošťáka nebo rošťandu vedle sebe, obejměte partnera, kamarádku nebo svého domácího mazlíčka. Prospějete tím nejen sobě, ale i těm druhým.

„Potřebujeme čtyři objetí denně, abychom přežili.
Potřebujeme osm objetí denně, abychom vydrželi.
A dvanáct objetí denně potřebujeme, abychom rostli.“

americká psycholožka Virginia Satir

 

 

 

 

 

 

14. 1. 2022



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře