Nejlepší knihy dětem pro rok 2020/2021 | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Nejlepší knihy dětem pro rok 2020/2021

Podzimní edice katalogu Nejlepší knihy dětem poradí s výběrem čtení nejen pod stromeček.

V posledních listopadových dnech vychází v online podobě podzimní edice oblíbeného katalogu Nejlepší knihy dětem, který již od roku 2013 představuje praktický a užitečný přehled pro rodiče, školy, knihkupce i knihovníky. I literaturu a knižní trh postihla pandemie, byť se na první pohled její dopady nezdají být tak fatální jako v jiných uměleckých odvětvích, která jsou závislá na živém zážitku a přítomném publiku. Ve druhé polovině roku se tak objevilo solidní množství knižních novinek, které usilují o čtenářskou přízeň. Převážně z letošní letní a podzimní knižní produkce sestavili autoři katalogu Bohumila Adamová, Pavel Mandys a Jitka Nešporová kurátorský výběr pro tento katalog, ale objevují se v něm i některé tituly z roku 2020, které se z různých důvodů nevešly do katalogů předchozích. Katalog přináší výběr knih pro děti od 3 do 15 let, některé získaly prestižní ocenění Zlatá stuha a Magnesia Litera.

 

 

Nejnovější vydání katalogu spolu s jeho předchozími ročníky zájemci najdou na internetové adrese www.nejlepsiknihydetem.cz od 22. listopadu 2021. Spoluvydavateli katalogu jsou Komise pro dětskou knihu Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) a Česká sekce Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu (IBBY) společně se Svazem knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP). Autory nejnovějšího výběru jsou spisovatelka, redaktorka, korektorka a recenzentka dětské literatury Bohumila Adamová (píšící pod pseudonymem Anna Bolavá), novinář, literární a filmový kritik a spoluzakladatel knižních cen Magnesia Litera Pavel Mandys a překladatelka, literární redaktorka a publicistka Jitka Nešporová.

„Při výběru z bohaté nakladatelské produkce jsme samozřejmě primárně uplatňovali estetická kritéria, zároveň jsme se však snažili, aby kolekce byla pestrá, aby v ní byly knihy pro všechny věkové kategorie, poezie, próza i knihy naučné, aby nechyběly obrázkové knihy ani komiksy, jejichž produkce je v posledních letech čím dál početnější a kvalitnější. Nejkomplikovanější byla v letošním ročníku kategorie knih pro mládež: tedy tradiční dobrodružné knihy, žánry jako sci-fi, fantasy či třeba horor, a k tomu příběhy dospívajících, nejlépe ze současnosti,“ řekl za autory katalogu Pavel Mandys.


Aktuální vydání katalogu připomíná mimo jiné knihy autorů či výtvarníků nominovaných na výroční ceny Zlatá stuha či díla soutěžící v příslušné kategorii cen Magnesia Litera. Mezi 32 vybranými tituly jsou zahrnuty například tituly Táta a princezna Rozárka od Jana Jirků (Albatros), Psí dny od Jany Jašové (Meander) nebo S Komenským do komiksu Kláry Smolíkové (Portál) oceněné Zlatou stuhou 2021 v kategoriích Beletrie pro děti, Beletrie pro mládež a Literatura fakta pro děti a mládež. Katalog rovněž upozorňuje na knihy, které získaly ocenění ve výtvarné části Zlaté stuhy. V aktuálním vydání se jedná např. o knihy Já, Finis s ilustracemi Jakuba Cenkla, Rufus zálesák (Baobab) anebo Město pro každého (Labyrint & Raketa). Cenu Magnesia Litera 2021 v kategorii Litera pro děti a mládež získal Bogdan Trojak za knihu Safíroví ledňáčci a Glutaman (Baobab), která však byla uvedena již v katalogu Nejlepší knihy dětem 2019/2020.

Další doporučené knihy, katalog ke stažení i informace o předchozích ročnících projektu Nejlepší knihy dětem najdete na webových stránkách www.nejlepsiknihydetem.czProjekt je financován s laskavým přispěním Nadace M. Šaška.

24. 11. 2021



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře