Pověst o BÍLÉ PANÍ Z PERNŠTEJNA | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Pověst o BÍLÉ PANÍ Z PERNŠTEJNA

Legenda o Bílé paní se zrodila o pár století dříve a dokonce ne jedna, ale hned tři pověsti se vyprávěly o bílém zjevení na Pernštejně. A tak zůstává záhadou, zda Bílá paní z Pernštejna je přízrakem šlechtičny, komorné či služebné.

 

 

V době, kdy na Pernštejně sídlil Polák Žibřid, snad prý potomek samotného zakladatele rodu Věnavy, byl hrad obležen početným zástupem Moravanů. Nepřáli si polského pána, i když byl moravského původu. Když rytíř poznal přesilu nepřátel, začal s nimi vyjednávat a nakonec sjednal příznivé podmínky k uzavření míru. Obléhatelé už pokojně vstupovali do hradu, ale nejstarší rytířova dcera se dále bránila a nechtěla příměří přijmout. „Raději padnu, než se vzdát té holotě!" volala odhodlaně. Vtom k ní přiskočil rozzlobený Žibřid a mečem vlastní dceru proklál. Ta klesla mrtvá k nohám rychle vystřízlivělého otce a od té doby se na Pernštejně zjevovala. Jakmile odbyla jedenáctá, vždy kráčela přes nádvoří ke hradu. Byla oděna v dlouhé bílé šaty, krásné zlaté vlasy měla rozpuštěné a u pasu jí zvonil svazek klíčů. Každé zjevení vždy zvěstovalo něco důležitého. Její veselá nálada předznamenávala nějakou radostnou událost, například narození potomka slavného pernštejnského rodu. Pokud však měla černé rukavice a bědovala, vždy to znamenalo nebezpečí, neštěstí a smrt. Sama však nikomu neubližovala. Až jednou. To se na Pernštejně konala hlučná svatba a jeden rozpustilý panoš se chvástal, že Bílou paní políbí. Než stačil mrknout okem, Bílá paní stanula vedle něj. Překvapený panoš už nechtěl couvnout, políbil ji a mrtev padl k zemi. Když padl poslední mužský potomek rodu z Pernštejna, Bílá paní celé noci bědovala a spínala ruce. Po smrti Frebonie, jíž vymřel pernštejnský rod i po přeslici, se zjevila Bílá paní naposledy a od té doby ji nikdo nespatřil. Připomíná ji pouze vyobrazení, jak Žibřid vraždí vlastní dceru, zachovalé v hospodářských místnostech hradu Pernštejna.

     822.jpeg

Autor pověsti: Hynek Jurman, Foto: EpochaPlus. Zdroj: Koruna Vysočiny

 

Bilou paní můžete navštívit na hradě Perštejn při interaktivní prohlídce pro děti od 4 do 6 let s názvem "Ztratila se bilá paní". Prohlídka trvá cca 50 minut, stojí 100,-Kč a objednat se na prohlídku můžete i online.  V průběhu prohlídky děti hledají ve spolupráci s průvodcem indicie a plní jednoduché úkoly, za odměnu se jim na konci prohlídky zjeví bílá paní (projekce). 

26. 8. 2021



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře