Dětem chyběl v době pandemie kolektiv a tělocvičny | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Dětem chyběl v době pandemie kolektiv a tělocvičny

Nedávno jsme mezi vámi dělali anketu, kde jsme se vás ptali, jak jsou na tom předškoláci s pohybem. A dobrá zpráva je, že karanténa nekaranténa, děti se hýbou rády a pořád. Co jim ale chybí je kolektiv ostatních dětí a často i energie a čas rodičů.

 

Komenský je nazýval spoluděti. Jsou to děti, které potkávají na hřišti na rohu ulice nebo na dvorku. Party dětí, kde fungovaly starší děti s mladšími a vzájemně na sebe dávaly pozor. Dneska už děti moc samotné ven nepouštíme, zvlášť ne ve velkých městech. I tak ale dobrá zpráva je, že dle našeho dotazníku děti tráví přes týden venku v průměru dvě hodiny denně (42 %) a o víkendu půl dne (52 %). Nejraději jezdí na koloběžce, kole nebo na bruslích, hrají si na hřišti nebo na honěnou.

 

Obecně platí, že pokud byli rodiče sami aktivní před pandemií, zůstali aktivními i během ní a s dětmi se snažili vymýšlet nejrůznější činnosti. Jednoznačně vedou společné procházky (91 %), ale i jakékoli jiné formy pohybu venku jako je jízda na kole nebo v zimě na lyžích (86 %). Během doby, kdy byly uzavřené tělocvičny, získala na popularitě různá videa na cvičení doma. Tomu se věnovalo 36 % z dotázaných. Nápady na aktivity hledají dospělí nejčastěji ve své vlastní hlavě (93 %). Když nápady dojdou, obrací se většinou na Facebook.

 

V rozvoji pohybových dovedností dětí ve věku 3 až 6 let rodiče rádi spoléhají na odborné vedení. V tělocvičně nebo v mateřských školách mají k dispozici spoustu nářadí a náčiní, kolektiv dětí a ještě ke všemu pedagoga, který dohlíží na to, aby pohyb dělaly správně a posouvaly se dál.

 

Odborníci se obecně shodují na tom, že omezení pohybových kroužků a dalších sportovních aktivit nebude mít takový vliv na nejmenší děti, které se ještě rády hýbou samy od sebe, ale na děti ve věku okolo 10 let, které se do kroužků a oddílů často vrátit nechtějí. Podporujte tedy svoje děti v pohybu, dokud je to ještě baví, umožněte jim poznávat co nejvíce podnětů a objevovat možnosti, co jejich tělo dokáže.

 

Projekt Se Sokolem do života je největší projekt zaměřený na děti ve věku 3 až 6 let, který rozvíjí pohybové dovednosti dětí a šíří radost z pohybu. Zeptejte se ve své mateřské školce, jestli se u nich se sokolíkem cvičí. Více informací a registrace pro školky a tělocvičné jednoty najdete na sesokolemdozivota.cz!

27. 5. 2021



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře