Mánička a Žeryk slaví 91. narozeniny! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Mánička a Žeryk slaví 91. narozeniny!

Princezna, víla, sluníčko, záchrana, poklad! Ale také šprtka, žalobníček nebo trdlo. Ano, to vše a ještě mnohem víc je Hurvínkova nejbližší kamarádka. Holčička Mánička. Spatřila světlo světa přesně před jednadevadesáti lety v představení Hurvínkova jarní revue. Toto představení pro dospělé se začalo hrát ještě v amatérských časech a po profesionalizaci souboru se již nemělo uvádět. Publikum si ale tuto hru doslova vynutilo. Skupa reagoval po svém. Hra se na repertoár vrátila, ale nově pod názvem Revue z donucení. Zde tedy zazněla i první Mániččina slova. Devadesát let je devadesát let a tak Vám tu její první slova přinášíme. Šlo o rozhovor s Hurvínkem.

 

Mánička (vejde): Copak se mu stalo, chlapečku, že je tak smutnej?

Hurvínek: Ale, copak bych jí to povídal, tomu ona ještě ani nerozumí.

Mánička: Bolí ho bříško? Nebo se bojí, že bude doma bit?

Hurvínek: Ale kdepak, bříško mé nebolí, ale srdce mne bolí. Jsem krutě opuštěn. (Změniv tón) Dovolila, abych se jí představil. Já jsem Hurvínek. (Ukloní se).

Mánička: Já ho znám z loutkovýho divadla, a tam je vždycky tak veselej, a teď když jsem ho pozorovala, tak div neplakal.

Hurvínek: Prominula, ale vona je docela impertinentní, ani mi neřekla své ctěné jméno.

Mánička: Já jsem přece Mánička!


Jak sami vidíte, s Hurvínkem si zpočátku dokonce onikali, ale už zde byla patrná Mániččina "starostlivost". Pokud vzpomeneme na Hurvínkovo první slovo - "Rukulíbám" - pak nás může těšit, že obě děti vstoupily do života jako slušní lidé.

Podobně jako Spejbl s Hurvínkem má i Mánička za svou devadesátiletou jedenadevadesátiletou historii několik generací "maminek". Tou úplně první byla Anna Kreuzmannová. Ve Skupově souboru mluvila nejprve Kašpárka, ale když jako partner S+H přestal vyhovovat, vytvořil na Skupovo přání Gustav Nosek loutku holčičky. Tu s několika pauzami mluvila Anna Kreuzmannová od roku 1930 až do roku 1943. Po ní následovala od roku 1946 až do roku 1967 Božena Weleková-Vavříková. Její hlasový projev Máničky byl již mnohem přirozenější, navíc paní Weleková byla i výborná zpěvačka. 

Mánička byla stále slušná, trochu udivená holčička, ale stala se stálou Hurvínkovou partnerkou.

Zmínit můžeme i to, že za Boženu Welekovou někdy zaskakovala Blanka Macková.

Krátce po svém příchodu do Divadla Spejbla a Hurvínka převzala roli Máničky Helena Štáchová. Ta z ní udělala takovou Máničku, jakou známe dnes. Nejen, že jí přivedla Bábinku, takže i Mánička má konečně své útočiště, ale ustálila se také Mániččina podoba. Po dlóóóuhééé řadě různých vzhledů nakonec přetrvala dnešní brýlatá intelektuálka od Zdeňka Juřeny. Mánička je Hurvínkovým skutečně rovnocenným partnerem i oponentem. Objevuje se dokonce v titulech našich her. K posledním patří loutkový muzikál "Jak s Máničkou šili všichni čerti".

Po předčasném odchodu Heleny Štáchové před třemi lety adoptovala Máničku za svou Marie Šimsová. A to je Mánička dnes!

Neradi bychom zapomněli také na dlouhatánskou řadu tetiček a strýčků, kteří Máničce vdechli život přes loutkářské vahadlo. V prvních letech se vahadlo často předávalo z ruky do ruky, ale jakmile se postava Máničky ustálila, přivlastnila si vlastního vodiče. U vahadla se tak vedle maminek, protože všechny maminky byly zároveň zdatnými loutkářkami, objevila i celá řada excelentní loutkářů "vodičů". Když budeme jmenovat, bude to velmi nespravedlivé, ale jmenujme alespoň Jana Klose, Luboše Homolu, Reného Hájka, a v posledních letech se o Máničku stará Květoslava Plachetková a především Michaela Jandlová.

Milá Máničko všechno nejlepší!

 

A teď k Žeryčkovi. Nejstaršímu žijícímu psu na světě!

Vrátíme-li se k jeho zrodu, narazíme na pár nejasností. Nechceme vytahovat kostlivce ze skříní, ale tady se to bez drobného "drbání" neobejde. Ale vlastně, vždyť psi mají drbání rádi!  

 

 

20. 4. 2021



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře