Pulčinské ledopády | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Pulčinské ledopády

Ledový poklad neboli Pulčinské ledopády jsou až čtyřmetrové rampouchy a "ledové vodopády", které jsou k vidění od ledna do března v jihozápadní části pohoří Javorníky na pomezí Moravy a Slovenska, přesněji v přírodní rezervace Pulčínské skály - Hradisko. 

Tato botanická rarita vzniká ve skalních puklinách a na převisech kaňonu Ancona, když se střídají mrazy s oblevami a je typická pro své tónové žlutohnědé, oranžové až červené zbarvení, které způsobuje mikroskopická sněžná řasa žijící ve sněhu a ledu.

 


Nejvhodnější doba návštěvy je na přelomu února a března, kdy ledopády dosahují největších rozměrů. Výchozím místem k nim je osada Pulčín (obec Francova Lhota, okres Vsetín), která je zároveň i nejvýše položená obec na Vsetínsku. Pokud byste si chtěli udělat celodenní výlet k ledopádům, můžete zvolit jako výchozí místo obec Zděchov. 

Cestou, která vás zavede až k ledopádům tedy začíná v Pulčinách, kdy se vydáte směrem na Zděchov po cyklotrase č. 6117 (žlutá a červená značka), minete Informační centrum Pulčín (otevřeno jen o víkendu) a místní kapličku a poté cca po 2 km narazíte na odbočku do lesa vedoucí k Pulčínským ledopádům. Od této odbočky je trasa označena směrovými šipkami a speciálními značkami. Stejná cesta vás poté zavede nazpět. Celkové délka cca 5 km. 


Speciální značení v oblasti ledopádů


Ledopády jsou magické, jedinečné a leží ve vzácné přírodní rezervaci, což vyžaduje od návštěvníků ohleduplné chování (viz. fotografie níže) a hlavně chození v mimo povolené stezky je přísně zakázáno. 


Pulčinské ledopády


Zbydeli vám čas... Ideální variantou na pokračování výletu, může být ojedinělý československý mechanický betlém v nedaleké Horní Lidči, kteý je otevřený celoročně a slibuje hodinový zážitek (multimediální projekci spolu s prohlídkou). 

  


Tak hurá na výlet, Karolína. 

 

29. 1. 2021



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře