Vyrobte si doma s dětmi vlastní betlém | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Vyrobte si doma s dětmi vlastní betlém

Proč vlastně vznikly betlémy? Díky nim se srozumitelně šířily základy křesťanské víry mezi lidmi. Na českém území byl úplně prvním betlémem ten v jezuitském kostele sv. Klimenta v Praze. Byl postaven v roce 1562.

K základním figurkám (Ježíškovi v jesličkách, Marii, Josefovi, volu, pastýřům se stády a třem králům) si lidé postupně přidávali i další postavy lidí a zvířat ze svého nejbližšího okolí.

Tím, že si lidé vyráběli betlémy samy doma, vznikaly betlémy z opravdu rozmanitých materiálů. Z papíru, vyřezávané ze dřeva, ze skla, z kukuřičného šustí apod.

                                           

Jestli si chcete vyrobit vlastní betlém, pak pro vás máme jednoduchý návod. Potřebujete jen několik pokladů z lesa a postačí vám jen trošku zručné ruce. Samozřejmě do výroby nezapomeňte zapojit i vaše děti.

 

Budete potřebovat:

  1. větvičky ze stromů (ideálně ty spadlé na zem)
  2. kousek kartonu
  3. tavnou pistoli
  4. kaštany a žaludy
  5. větvičky z jehličnanů
  6. tenký permanentní fix
  7. malé odstřižky látek
  8. kousek vaty
  9. nit
  10. zlatý chlupatý drátek

 

Postup:

Z kaštanů vyrobíte postavičky Marie, Josef a ovečku tak, že slepíte vždy několik kaštanů k sobě. Pro výrobu Ježíška použijte dva žaludy. Nezapomeňte namalovat ideálně permanentní fixou všem obličeje. Z větviček vyrobte s tavnou pistolí stěny chléva a střechu. Poté je přilepte ke kartonové podložce. Střechu můžetenavíc ozdobit větvičkami s jehličím. Z chlupatého drátku vyrobte kometu a dolepte ji na čelo střechy.

 

Ježíška zabalte do kousku látky. Josefovi a Marii vyrobte z látky šátky na hlavu a omotejte bavlnkou. Ovečce dolepte z tenkých větviček nožičky a tělíčko omotejte vatou. Do vaty zabalte i tělíčko Ježíška, které omotejte nití.

 

 

 

 

 

9. 12. 2020



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře