Všestrannost je klíč! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Všestrannost je klíč!

Všestranný rozvoj je pro nejmenší nejvhodnější, specializace se nedoporučuje

Program Se Sokolem do života a jeho mateřská organizace Česká obec sokolská si vzaly do svá křídla rozvoj koordinace a tělesnou zdatnosti dětí předškolního věku. Mohou s nimi cvičit přímo v sokolovnách, mateřských školách anebo doma díky video seriálu #cvicimsesokolem .  

„Pro nejmenší děti je nejvhodnější všestranná pohybová aktivita, která je motivuje i zabaví. V pohybu dítě realizuje své schopnosti, nalézá jednu z možností komunikace, zdroj uspokojení a vnitřního pocitu radosti,“ popisuje metodička a zároveň spoluautorka programu Věra Smejkalová z České obce sokolské. 

 

Cvičení + rozvoj smyslového vnímání =  pohybová gramotnost

 

Důležitost pohybu potvrzuje také nedávná Národní zpráva o Pohybové aktivitě českých dětí a mládeže, kterou vypracovala FTVS za přispění i České obce sokolské. Její autoři tvrdí, že pravidelná účast v organizovaných pohybových a sportovních činnostech pozitivně ovlivňuje pohybové chování dětí a dospívajících. Tomu jde projekt Se Sokolem do života naproti a v dětech rozvíjí nejen pohybové dovednosti, ale také další smyslové schopnosti. Během celého školního roku proto děti ve spoluprací s učitelkami a cvičiteli vyplňují úkoly z pěti různých oblastí: přirozená cvičení, obratnost, dovednosti s míčem, rozvíjení poznání a netradiční činnosti. Poslední jmenované dávají prostot k zapojení také dalším kamarádům a rodině. „U nejmenších je samozřejmě nejdůležitější právě rodina, která dítě vede k pohybovým aktivitám a snaží se jim vštípit chuť do nich. Také je velmi důležité vnímat smysl společného času a cvičení  - ten vidíme i ve vzájemných prožitcích, společné radosti, důvěry a souznění. U dětí předškolního věku je tento cíl ještě dobře uchopitelný, nemají kolem sebe tolik jiných lákadel. A protože jejich podstatou je pohyb jako takový, tak se tato cesta jeví jako přirozená,“ zamýšlí se Věra Smejkalová.

 

Všestrannost je klíč

 

V nejmladší kategorii cvičí v mateřských školkách anebo sokolovnách dětičky od 3 do 4 let, v prostřední pak děti od 4 do 5 let a v nejstarší kategorii jsou zařazeny děti od 5 do 6 let. V předškolním věku je přitom nezbytné utužit rozvoj základních pohybových schopností tak, aby si bylo dítě v pohybu jisté a mohlo ho využít ve svůj prospěch. „Protože v tomto věku je základem všech činností hra, doporučujeme všestrannou pohybovou výchovu pomocí vhodné motivace tak, abychom nenásilnou formou dokázali dítě naučit správné pohybové návyky,“ upřesňuje Věra Smejkalová. Obsah a metody jsou proto v programu Se Sokolem do života přizpůsobeny věkovým rozdílnostem předškolních dětí tak, aby je nepoškodily. „Dětský organismus by neměl být přetěžován jednostrannými či asymetrickými pohyby a měla by být volena správná pohybová zátěž. Použití úzce zaměřené specializace není v tomto věku nejvhodnější. Doporučovala bych všestranný rozvoj zaměřený na zlepšování fyzické kondice, zvyšování zdatnosti, která je základem schopnosti vyrovnat se s běžným životem,“ ukončuje metodička ČOS.

 

Tip na závěr: #cvicimsesokolem  

 

V současné době, kdy od března platí v ČR nouzový stav, je ideální způsob rozhýbat děti třeba doma přímo v obývacím pokoji. Česká obec sokolská v tomto směru nabízí pomocnou ruku a natáčí videa s návody na jednoduchá cvičení. Stačí si je pustit na YouTube v seriálu #cvicimsesokolem

 

5. 5. 2020



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře