Kouzlíme s bylinkami | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Kouzlíme s bylinkami

Jarní dny se prodlužují, slunce nás hřeje čím dál víc a hlavně - příroda září barvami a přináší nám spoustu pokladů. Přinášíme několik tipů, jak můžete využít rostlinky, které nasbíráte na procházce. Pojďme si tedy představit čtyři bylinky a u každé vám prozradíme jeden tip, co z ní můžete vykouzlit.:-)

Pampeliška neboli smetanka lékařká

Žluté květy pampelišky nelze na loukách či v zahradě přehlédnout! Věděli jste, že jedna pampeliška umí vytvořit až 5000 semínek? Proto vidíme žluté koberce pampelišek téměř všude. Pampeliškové bohatství plné vitamínů je třeba využít! Máme pro vás tip, jak si vyrobit pampeliškový med. Jeho výroba je opravdu snadná.:-) Nasbírejte asi 400 pampeliškových květů, které můžete oprat ve vodě a zbavíte se tak hmyzu (tím ale také ztratíte pyl, takže záleží na vás). Květy vložte do hrnce a zalijte 2 litry vody. Na kolečka nakrájejte 2 citróny, které bez pecek přidejte do hrnce. Celou směs přiveďte k varu a povařte čtvrt hodiny. Takto připravený nálev nechejte luhovat do druhého dne. Následující den směs přeceďte do dalšího hrnce. Přidejte 2 kg cukr krystal a nechejte vařit 2-3 hodiny do doby, než obsah začne mít medovou konzistenci. Nezapomeňte pravidelně míchat. A pak už jen med rozlijte do sklenic a zdravá svačinka je hotová. Výborný je nejen na pečivu, ale také třeba v čaji.:-)

                         

Sedmikráska chudobka

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se této půvabné květince říká sedmikráska? Je to proto, protože nás svou přítomností těší sedm měsíců v roce. Stejně jako my miluje sedmikráska sluníčko, proto za ním po celý den otáčí hlavičku. I sedmikráska je léčivá, dá se z ní vyrobit třeba čaj proti kašli. My vám ale dáme jiný tip, který se dětem bude určitě líbit - sedmikráskový led. Do formiček na led nalijte vodu a do každé přihrádky přidejte jeden či více květů sedmikrásky. Led se sedmikráskovým překvapením určitě potěší!:-)

                

Heřmánek pravý

V našem "bylinkovém výběru" nesmí chybět heřmánek, který kvete od června do srpna. Heřmánkový čaj je spolehlivý lék při nachlazení a léčivé účinky heřmánku se dají využít i třeba při léčbě zánětu ústní dutiny. Heřmánek si můžete také usušit a jeho "zázračné schopnosti" tak využívat po celý rok. Suší se květy s co možná nejmenší částí stonku na tmavém místě. Bylinky by se měly sušit na bílém papíře nebo na síťce. Pokud jste prožili náročný den, určitě si zasloužíte heřmánkovou koupel.:-) 3 hrsti heřmánkového květu zalijte 2 litry horké vody, nechejte 15 minut odstát a uklidňující heřmánková lázeň je připravena. A dokonce uklidňuje podrážděnou pokožku.

 

Máta peprná

Mentolové žvýkačky nebo bonbóny ochutnal určitě každý.:-) A právě máta obsahuje mentol, který má tak specifickou příchuť. Mátu spíše než v přírodě objevíme v zahradnictví, takže si ji můžete pěstovat třeba na okně. Voda s citrónem a mátou je nejen zdravá, ale určitě i chutná. A co teprve, když si nápoj zpestříte mátou čokoládovou! Díky pěstování a křížení totiž existuje spousta variant této bylinky s fialkovými květy. Čaj z máty je určitě zdravý, ale dětem větší radost udělá mátová zmrzlina! A jak ji připravit? Do hrnce dejte 0,75 litrů vody a 400 gramů cukru krupice. Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte nadrobno nakrájené lístky máty a 10 minut vařte. Po vychladnutí přilijte sklenici citrónové šťávy, nadrobno nasekané pistáciové oříšky a dobře promíchejte. Dejte na 2 hodiny do mrazáku, poté směs vytáhněte, dejte do mixéru, přidejte dva bílky a šlehejte do doby, než bude mít směs zmzlinovou konzistenci. Pak znovu vraťte do mrazáku a počkejte, až směs zmrzne. Mátová zmrzlina je na světě, dobrou chuť!:-)

           

Pokud jsou vaše děti rostlinkami učarovány, můžete s nimi vyrobit herbář. Utrženou rostlinku vyrovnejte, zakryjte novinami a vložte třeba do knížky. Vylisovanou bylinku poté nalepte do herbáře a nezapomeňte si k ní dopsat, jak se jmenuje nebo k čemu se dá použít.:-) Výborným pomocníkem je Herbář pro děti - rostlinky si do něj můžete nejen nalepit, ale také v něm najdete spoustu další inspirace a informací napsaných speciálně pro děti.:-)

                        

Lucie Kopáčková

3. 5. 2020



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře